30 March 2010

thought of the day

harini rasa macam nak bercerita tentang menghargai orang lain. tetiba saja nak bagi kata-kata peringatan kepada diri sendiri dan yang membaca..hehehe...bagi saya penting sangat untuk kita menghargai orang lain dengan pelbagai cara. salah satu darinya adalah dengan berterima kasih. kata-kata terima kasih tidaklah sukar untuk diucapkan. you don't even have to pay to say it. saya rasa kata-kata terima kasih cukup membuatkan hati orang lain senang dan mungkin akan memberikan yang lebih baik kepada kita. contohnya kalau ada orang datang menjaja di rumah kita, tak salah kita katakan ''terima kasih ye..tuan rumah tiada di rumah...saya tak boleh beli" (walaupun sebenarnya kitalah tuan rumah..ini untuk mengelakkan di provok lagi..hahahah).tidak salah sekiranya kita mengucapkan terima kasih kepada pemandu teksi sekalipun kerana telah memandu kita dengan selamat ke tempat tujuan walaupun dia dibayar.apabila bantuan kecil kita hulurkan dan orang mengucapkan terima kasih tak terhingga dan sungguh-sungguh (hingga orang itu mengalirkan air mata T_T), sudah tentu kita akan terkejut dan merasa bahgia sekali. ucapan terima kasih perlulah dibudayakan agar kita akan sentiasa hidup aman damai di muka bumi ini.cubalah ucapkan terima kasih sebanyak yang mungkin pada hari ini dan pasti kita akan merasa kehebatannya. walaupun orang itu menyakitkan hati kita dengan berkata " eh, tudung ko tak match ngan bajulah..eh, maskara ko tak kenalah..eh, eyeliner ko pekat sangatlah" ucapkan sahaja terima kasih walaupun mata bergenang dengan air mata..T_T those who have kids pun janganlah teragak-agak untuk mengucapkan terima kasih walaupun bantuan yang mereka berikan sedikit..tentu mereka akan rasa dihargai..contoh sekiranya anak yang berusia setahun 3 bulan anda tolong ambilkan barang..sekali ,dua kali ,dan kali ketiga dia cabut untuk mengambil mainan dia pula..janganlah marah dia tapi ucapkan juga terima kasih padanya kerana membantu anda sebanyak dua kali (lagipun dia kecil sangat lagi..hihi). ucapkanlah  terima kasih walaupun kepada bantuan atau pengorbanan kecil yang orang lakukan kepada kita..(kerana kita tidak tahu sekiranya bagi orang itu...the help that they give memerlukan mereka melakukan pengorbanan besar juga kan) contohnya sekiranya kita menerima hadiah yang tak best..kita ucapkan juga terima kasih sambil tersenyum meleret leret (tapi awas jangan senyum sinis ok)just bear in minds that yang kecil bagi kita tak semestinya kecil bagi orang lain..ucapkan terima kasih kepada semua ok...TERIMA KSIH SEMUA!!!!!!



harini saja membebel nak test skill kaunseling that i learnt for 3 semester at UiTM.hahaha... 

23 March 2010

playing date between emill and khadeeja

last saturday, the day after watching football at the stadium, kami sekeluarga ke rumah paklong emill. emill ada temujanji untuk bermain air bersama khadeeja irzan. sampai je kami sarapan dulu then emill and khadeeja pun disalinkan baju. mereka pun berendam tapi taklah lama sangat pun. emill sangatlah enjoy sakan.


khadeeja....tengok sini..
emill pulak tengah leka..


okies...both of you please listen to wan...wan sedang melayan cucu-cucunya

exploring........

gigi bawah yang empat batang itu...

if kita cakap "show me your teeth" emill akan terus senyum chicky macam nih......tapi tengok mood jugaklah..this is my favourite picture. 


 cuba untuk bermain luar dari kawasan yang dibenarkan..no..no...emill


 khadeeja is exploring too...........

dah penat main air, khadeeja mamam...hurrrrrrrmm sedapnya..

abang emill (geleran emill untuk khadeeja) pula, tidur kepenatan......nanti kita datang rumah paklong main lagi ye nak..

luv,
mama

21 March 2010

emill at stadium

babah took us to a stadium to watch game between n9 and kl plus.ini kali pertama emill pergi ke stadium. tempohari tengok futsal sekarang ada peluang tengok pertandingan bola sepak di stadium pulak. sebaik dia well-behaved. tapi selepas 30 minit, emill dah sibuk pandang kiri kanan. paling best dia tengok belakang. kat belakang tu ada bebudak tengah enjoy mengunyah keropok..malu malu..emill asyik cakap ''nak..nak..''. tak sempat nak belikan something untuk emill munchy,munchy. time rehat tuh babah pun gi beli makanan tapi cuma tinggal fruits je..bagi la emill makan tembikai. paklong pun ada sekali tengok game ni ngan kami.

 before the game started..sama rata sama adil..

players n9

sebenarnya saya kecewa sikit sebab waktu n9 jaringkan dua gol yang pertama saya tengah leka golkan tembikai dalam mulut emill so memang saya tak nampak time tu..huwaaaaaa..alih-alih dah tengok orang loncat-loncat menjerit je..sungguh rugi tak saksikan detik-detik itu. tapi saya tumpang sorak jugak.

victory smiles..emill was stunned each time when people screamed and shouted for goal........mungkin terkejut jugak tengok mama happy semacam je.

ayah dan anak...

the result

hasbullah awang yang sedang standby untuk ke udara

selepas game, saya bergambar dengan wanita ini. hebatkan wanita ni.kami lapar sangat after watching so terus pandu ke mcdonald.sekarang emill dah tidur lewat sikit. eh bukan sikit..banyakkkkkkkk.macam mana ye nak aturkan waktu tidur dia supaya awal. dah dua minggu dia akan tidur paling awal kul 1030pm and paling lewat 12am. semenjak dah pandai jalan ni. risau.

kenangan ini untuk my beloved son emill irtzaz..

16 March 2010

mengocar

kali pertama dengar perkataan 'mengocar' adalah dua tahun lepas. semenjak kahwin ni macam-macam aktiviti baru yang saya belajar dari keluarga belah suami. setiap kali pulang ke kampung (cuma 25 minit je perjalanan dari rumah saya), macam-macam perkara kami buat di sana. mengocar ni pula adalah aktiviti mencari ikan air tawar di lubuk. mak saya pun pernah turut serta ibu mertua saya dalam aktiviti mengocar ni..my mom memang enjoy buat kerja-kerja kampung. terkenang zaman kekanak beliau agaknye..pada satu petang, secara tak dirancang kami dua buah kereta pulang ke kampung suami. makteh saya yang hanya memakai baju kurung pun masuk lubuk tuk mencari ikan. dah lama dah orang-orang kampung suami tak buat kerja-kerja mencari ikan kat lubuk ni cuma keluarga suami yang masih meneruskan tradisi. anak-anak saudara pun masuk lubuk. sangat cekap mereka itu.


reramai turun lubuk..sebelum tuh untuk memudahkan kerja, air akan dipam keluar sedikit menggunakan pam bermotor.


cari dan cari lagi ikan yang sedang menyuruk..


makteh who is belasah je la masuk pakai baju kurung..


my mom


hasilnya adalah ikan yang segar and suci bersih. goreng garing and masak cili api memang sedap...


ikan haruan pun ada. sangat sesuai bagi ibu-ibu yang bar lepas bersalin (haha..macam iklan plak)

emill tak join sama. dia duduk dalam kereta with my cousin and adik ipar. kawasan kelapa sawit ni. tapi wajib letak pic emill walau dia tak turun lubuk pada hari itu.



13 March 2010

hot and cold days..

on saturday
venue: pool
mood: teruja sangat. fun day!!


yes...you can't dive there..........


a red water ball!!


owh his hair 'ada raimos'....


on sunday
venue: bowling centre
mood: cheerful......he behaved well..tapi muka dia nampak pelik je tengok bola yang digulingkan ke lantai..lagi pelik bila nak angkat bola tuh..bola tuh sungguh berat..


the players were babah, paksu, paklong pis and adib

luv,
mama

08 March 2010

bola dan emill

dia sangat suka main bola sepak..sekarang dah pandai jalan.even tak tegap lagi berjalan tapi dah boleh tahan jauhnya dia boleh pergi. memang suka sangat main bola. sekarang asyik nak berdiri dan sepak bola. suka main bola dengan monyang dia. monyang pun rajin layan emill.walaupun umur wan dah masuk 80 tahun tapi alhamdulilah dia masih sihat untuk melayan kerenah cicitnya yang sorang ni. sayang sangat ngan wan the person who raised me up. sampaikan during confinement pun wan yang jaga. nanti i'll write an entry about wan.hihi..(tetiba plak teringat kat wan).last wednesday, babah took us to watch him playing futsal. he just arrived from tioman so rindu sangat ngan anak tapi at the same time nak main futsal..so apalagi babah pun angkut kami sekali gi futsal.apalagi terjerit-jeritla emill tengok live game for the first time in his life. sebelum ni dia tengok dalam tv je..kemain seronok dia..penat dayah (my cousin) ikut dia ke sana ke mari nak sepak bola.sebaik dayah ikut sekali if not..i'll be the one who pimpin emill keliling courts.


dia tengah cuba nak mendapatkan bola dalam kawasan jaring nih...tak boleh dekat2 dengan jaring tu emill....bahaya..no..no..no..
he could not stop saying  "nak..nak...nak..." until some of the players stopped and stared at him (maybe terkejut dengan suara budak merengek mintak-mintak bola)..opsssssss..malu mama emill..time nampak babah main pun kemain dia menangis...tak paham apa yang syahdu sangat!!


my emill and his passion towards football.........
mama tengah relax tgk game sambil goyang kaki sebab umi emill dah tolong tengokkan emill...:)

luv, 
mama


04 March 2010

on that day...

so we went to cheerish our 2nd anniversary by watching movie (wolfman gsc signature..)+shopping (emill's stuffs, my needs and hubby's too)+having lunch (teppanyaki)+getting our dinner (vic station..)=smile, laugh, fulled stomach, a great date!!!! 
emill was taken care by my sis..thanks a lot ja for looking after emill..once we arrived home..emill dah start merengek2..rindu sangat la tu tak jumpa seharian..sekali sekala berdating berdua..best sgt..maklumla before kawin tak bercinta sakan pun..love after getting married is fun too..wink!! wink!!.;).on the next day i really had a bad day at work but got a surprise (flowers and perfume delivery)from si dia suddenly..thanks dear, u brightened up my day..

wish that we could enjoy 28th feb again and again until my time shuts.


thought of the day

dari Ibnu Qayyum:

di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak hilang
          kecuali seronok mengenal Allah swt

di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai
          kecuali menerima kehendak Allah swt

di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang
           kecuali berjinak dengan Allah swt

MY BUDDIES

MY STORIES