16 March 2010

mengocar

kali pertama dengar perkataan 'mengocar' adalah dua tahun lepas. semenjak kahwin ni macam-macam aktiviti baru yang saya belajar dari keluarga belah suami. setiap kali pulang ke kampung (cuma 25 minit je perjalanan dari rumah saya), macam-macam perkara kami buat di sana. mengocar ni pula adalah aktiviti mencari ikan air tawar di lubuk. mak saya pun pernah turut serta ibu mertua saya dalam aktiviti mengocar ni..my mom memang enjoy buat kerja-kerja kampung. terkenang zaman kekanak beliau agaknye..pada satu petang, secara tak dirancang kami dua buah kereta pulang ke kampung suami. makteh saya yang hanya memakai baju kurung pun masuk lubuk tuk mencari ikan. dah lama dah orang-orang kampung suami tak buat kerja-kerja mencari ikan kat lubuk ni cuma keluarga suami yang masih meneruskan tradisi. anak-anak saudara pun masuk lubuk. sangat cekap mereka itu.


reramai turun lubuk..sebelum tuh untuk memudahkan kerja, air akan dipam keluar sedikit menggunakan pam bermotor.


cari dan cari lagi ikan yang sedang menyuruk..


makteh who is belasah je la masuk pakai baju kurung..


my mom


hasilnya adalah ikan yang segar and suci bersih. goreng garing and masak cili api memang sedap...


ikan haruan pun ada. sangat sesuai bagi ibu-ibu yang bar lepas bersalin (haha..macam iklan plak)

emill tak join sama. dia duduk dalam kereta with my cousin and adik ipar. kawasan kelapa sawit ni. tapi wajib letak pic emill walau dia tak turun lubuk pada hari itu.



12 comments:

Ena said...

wahhh.. seronok ekk leh cari ikan cenggitu.. :D

memg nampak segar betul ikan2 tu..

sungguh semangat mak teh tu ye walaupun berbaju kurung.. lepas gian agaknyer.. hehhehe..

Awaknyer Picture maner? hikhikhik..

LIP (^_^) said...

to ena: saya sibuk mik gamnar2 nih..hihi..tgh gian photography lately

Farah said...

bessnyee! ikan fresh2 goreng pon sedap!

mummy_adam said...

fresh nyer ikan.. sedap nyee

LIP (^_^) said...

to farah and ena (mummy adam): sedap dan garing after digoreng..makan ngan tulang2 sekali..:)

NURUL said...

mcm seronok jer main lumpur sambil cari ikan kan

LIP (^_^) said...

to nurul: tu la tu..saya plak tak turun lubuk aritu..nanti lencun pulak nak pangku emill dlm keta..so duk atas amik gambar je la

aiDieNa said...

Bestnyer.. kalau saya harus terjun lubuk tu cari ikan... sangat adventure.. kampung kat maner tu.. ada ladang kelapa sawit.. Pahang ker??

LIP (^_^) said...

ti aidiena: kat area n9.memang macam nak terjun gak time ni and terkam ikan tapi sabar mengenangkan takut lencun..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

mengocar?ni pestime dengo tp zmn kecik² dulu bese gak berkubang cenggitu..hihihi.best wooo, siap kena rotan lagi sal kotor abes baju. de haruan lagi ekkk, feberet somi tu..

Mrs. Zuki said...

Muda dan langsingnye mak awak..

LIP (^_^) said...

to leily: hehe..time kecik2 dulu if main kotor je wajibla kena rotan kan..tapi memang enjoy je mak saya and mak mertua cari ikan dalam lubuk nih..

to mrs zuki: alhamdulilah mak sihat tapi takla muda lagi =)

MY BUDDIES

MY STORIES