30 March 2010

thought of the day

harini rasa macam nak bercerita tentang menghargai orang lain. tetiba saja nak bagi kata-kata peringatan kepada diri sendiri dan yang membaca..hehehe...bagi saya penting sangat untuk kita menghargai orang lain dengan pelbagai cara. salah satu darinya adalah dengan berterima kasih. kata-kata terima kasih tidaklah sukar untuk diucapkan. you don't even have to pay to say it. saya rasa kata-kata terima kasih cukup membuatkan hati orang lain senang dan mungkin akan memberikan yang lebih baik kepada kita. contohnya kalau ada orang datang menjaja di rumah kita, tak salah kita katakan ''terima kasih ye..tuan rumah tiada di rumah...saya tak boleh beli" (walaupun sebenarnya kitalah tuan rumah..ini untuk mengelakkan di provok lagi..hahahah).tidak salah sekiranya kita mengucapkan terima kasih kepada pemandu teksi sekalipun kerana telah memandu kita dengan selamat ke tempat tujuan walaupun dia dibayar.apabila bantuan kecil kita hulurkan dan orang mengucapkan terima kasih tak terhingga dan sungguh-sungguh (hingga orang itu mengalirkan air mata T_T), sudah tentu kita akan terkejut dan merasa bahgia sekali. ucapan terima kasih perlulah dibudayakan agar kita akan sentiasa hidup aman damai di muka bumi ini.cubalah ucapkan terima kasih sebanyak yang mungkin pada hari ini dan pasti kita akan merasa kehebatannya. walaupun orang itu menyakitkan hati kita dengan berkata " eh, tudung ko tak match ngan bajulah..eh, maskara ko tak kenalah..eh, eyeliner ko pekat sangatlah" ucapkan sahaja terima kasih walaupun mata bergenang dengan air mata..T_T those who have kids pun janganlah teragak-agak untuk mengucapkan terima kasih walaupun bantuan yang mereka berikan sedikit..tentu mereka akan rasa dihargai..contoh sekiranya anak yang berusia setahun 3 bulan anda tolong ambilkan barang..sekali ,dua kali ,dan kali ketiga dia cabut untuk mengambil mainan dia pula..janganlah marah dia tapi ucapkan juga terima kasih padanya kerana membantu anda sebanyak dua kali (lagipun dia kecil sangat lagi..hihi). ucapkanlah  terima kasih walaupun kepada bantuan atau pengorbanan kecil yang orang lakukan kepada kita..(kerana kita tidak tahu sekiranya bagi orang itu...the help that they give memerlukan mereka melakukan pengorbanan besar juga kan) contohnya sekiranya kita menerima hadiah yang tak best..kita ucapkan juga terima kasih sambil tersenyum meleret leret (tapi awas jangan senyum sinis ok)just bear in minds that yang kecil bagi kita tak semestinya kecil bagi orang lain..ucapkan terima kasih kepada semua ok...TERIMA KSIH SEMUA!!!!!!



harini saja membebel nak test skill kaunseling that i learnt for 3 semester at UiTM.hahaha... 

3 comments:

Cikgu ILi said...

Terima Kasih sebab menulis blog pada hari ni...

Betul la..bila org ucap terima kasih sambil nangis...itulah saat mengharukan kepada penerima terima kasih & penyampai terima kasih!

LIP (^_^) said...

to cikgu ili: u r most welcome dear..!!

LIP (^_^) said...

to cikgu ili: u r most welcome dear..!!

MY BUDDIES

MY STORIES