29 April 2010

YEAH!! 16 MONTHS

yeasssssssshhhhhhhhhhhhhhhhh...emill sudah 1 tahun 4 bulan.!!saya kenalah buat entry untuk meraikan perkara ini kan......saya perasan ni pun lepas tengok blog and nampak ticker ni..

Lilypie Second Birthday tickers
    malam tadi babah suruh emill sebut 'umi', 'mommy', 'mama', 'babah', 'nyang',  'atok', he could follow without failing. sebutannya pun jelas dan terang. alhamdulilah.mama and babah were so excited. can't wait to hear he says more new words. memang best la dapat dengar anak punya first word kan. dah besar jangan melawan cakap mama tau.

    seronok tengok dia makin cerdik. dan juga makin lasak.sangat.tak kisahlah semua budak lelaki pun lasak barulah dia bijak dapat explore itu ini kan. saya  masih lagi masakkan nasi untuk emill. lately macam kering idea nak masak lauk apa tuk emill. balik-balik masak sup je.

     saya akan pergi kerja before babah emill so babahlah yang akan hantar emill. emill memang rapat dengan 'ayah' (husband to his babysitter). so memang takde masalah nak dropkan emill kat rumah babysitter. petang  saya  pulak yang jemput emill..memang seronok bila sampai depan rumah babysitter tengok airmuka emill yang ceria tak sabar-sabar nak jumpa saya (or sebenarnya tak sabar nak naik kereta ye??hurmm..=) )
     sampai je rumah saya pun melayan emill main or bagi emill makan. then wan emill balik (malam tadi ajar dia sebut 'wan' tapi tak dapat lagi..dia masih memanggil my mom 'mak' sebab dengar saya panggil begitu). kemudian barulah babah balik..





 pic from google

      haritu emill nampak logo ni..to my surprise terus dia sebut ''taa''...mungkin disebabkan bentuk logo ni macam huruf hijayyah. maknanya dia dah kenal bentuk huruf-huruf hijayyah. sudah tiga minggu didedahkan dengan aliff ba taa..dia cuma suka sebut taa so far. saya cuba mengajar dia sebutan phonetic..lebih mudah supaya dia cepat membaca kan.mudah-mudahan. okies..mama tak akan putus asa. akan pastikan emill mengenal dan menyebut  huruf-huruf hijayyah sebelum masuk usia dua tahun. 

 this toy tree looks very interesting..where can i buy it??ini pun jumpa kat web from indonesia. kat malaysia mana ada jual ye??


        emill belum lagi didedahkan dengan kiraan nombor dan abjad lagi.soon.

LUV,
MAMA

23 April 2010

babah is away

babah is not around. on the day before he left we took emill out to have lunch..dekat tempat makan tu ada cermin besar. emill agaknya pelik sangat tengok muka dia dekat-dekat dengan cermin so apalagi asyik mengadap cermin je dia. sampaikan mengunyah pun tengok mulut kat cermin. kelakar pun ada time tuh. memang dah tak boleh duduk diam. nampak je escalators kemain suka nak panjat sangat bahaya kan. dahlah tak bawak stroller so babah dukung je emill.
clicks...clickssssssssssssssssss....................................




after makan, temankan babah cari beg pulak. jalan punya jalan terlupa nak belikan diapers yang maklong emill pesan tuk khadeeja. sampai je umah cepat2 packing barang2 yang babah nak bawa. emill pun sibuk gak tolong kemas. then hantar babah sampai rumah friend babah.diorang car pool ke tioman.memang nangis la emill nak melekat je ngan babah. balik je rumah singgah rumah wan teh. dalam pukul 11pm something kita pun balik rumah and emill pun tidur


tadi balik je kerja macam biasa mama fetched emill kat umah babysitter then spent my day with emill. emill asyik merengek je arini. emill ni suka sangat bila ada ramai orang kat umah. petang tu bila umi and wan teh datang, kemain happy dia. then kami pun pergi bawa emill shopping. emill dengan baju tidur je mama and umi gilir2 dukung. gambar di atas membuktikan keriangan emill bila tidak didukung. habis barang2 dia nak tarik.after shopping, naik je kereta emill terus tertidur. penat sangat.....
we are waiting for you babah.

luv,
mama

di atas ikan yang menari

abang-abang sepupu emill sebelah babah. dari kiri abang aiziq, abang fikri and abang azim. kalau balik kampung diorang ni la yang rajin follow emill, mama dan babah tengok ikan2 kat kolam. diorang ni jugak yang halaukan kambing2 yang mendekati kawasan kolam. 

luv,
mama


20 April 2010

kepandaiannya!!

dia sudah pandai cakap ''momo'' means dia nak naik motor..
dia sudah pandai panggil nama khadeeja dengan menyebut ''ja..''
dia sudah pandai sebut ''dish'' for fish
dia sudah pandai makan krismis (sebotol seminggu...kemain suka)
dia sudah pandai berjalan dengan tengapnya 
dia sudah pandai menyuap makanan sendiri (dengan comotnya dan dengan berseleraknya)

sudah hampir seminggu lebih diajar mengenal aliff ba taa...bila ditunjuk huruf-huruf ni..emill cuma akan kenal taa dan menyebutnya dengan lantang...mama really hopes emill mengenal huruf-huruf hijayyah sebelum berumur 2 tahun. bila ditunjuk flashcard bagi huruf-huruf lain, emill tetap akan membunyikan huruf itu sebagai taa..tak mengapalah emill..mama akan terus mendoakan dan mendidik emill...

semasa mama snap gambar di atas, mama tak perasan betul ada nyamuk hinggap kat kening emill..inipun babah yang perasan..sorry dear for not protecting you from the bite ya....

okies...time to sleep...esok kerja..

emill pun dah lena atas pangku mama nih..

19 April 2010

it's a zoo day!!!!!!!!!!!!!

on last sunday emill and khadeeja went to a zoo..............to introduce them to animals other than cat and hen (chicks)

eloo mr birdy....i'm emill..both did'nt smile..why??


up on a deck....with its baby...


the zebra is white with black strip or black with white strip?

emill got a pyjamas with giraffe skin pattern..exactly like these giraffes' skins



stone? rock?


the head


maklong, mommy,paksu, mama+emill, paklong+khadeeja and babah..
buat hal memasing je nih...hihi


three..


mommy..

ayah and khadeeja


mama is just behind you dear...always there for you..


mommy and umi who always carry you emill..


his brave steps.............


mama and emill. emill is 1 year 3 months old.

 the loving couple..cheerssssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!! mommy and paksu

memang hari yang membahagiakan dapat jalan2 dlm tempat separa hutan tengok haiwan2...peluh keluar ala2 bersenam jugak...hilang tension kerja bila merayau rayau dalam zoo nih..to sum up...it was a great day....

luv,
mama

16 April 2010

mereka sudah besar..

esok mama and babah akan bawa emill balik kampung...ingat lagi kisah kolam ikan tak? time tu ikan sebesar jari je and abang2 sepupu emill sibuk mencabut lalang dalam kolam ikan..now ikan-ikan tu dah besar...

my mil is feeding the hungry fish.....

inilah mereka.............esok kami akan berada di kampung sepanjang hari..happy weekend emill..

luv,
mama

15 April 2010

MY HUSBAND'S TOUCH

touch? yes..today i just wanna share my husband's touch towards some pictures taken. i really love to look at these good pieces of work (opinion saya je) that he did..check them out..


 
my favourite banner..check out the wordings.



was quickly snapped...

 

lampu di dalam gelap..nape tak terang ek, even got lampu???

 

in his fb I commented this piece as 'hati batu' pixie

 
empty space

 

gambar ni memang mengenangkan saya pada buku tek sejarah sekolah

 

clouds of happiness....

 

not us but the wordings for us..hihi



  
unknown person...berat je nampaknye kan...berat lagi yang memikul

sekian, terima kasih..

09 April 2010

HELLO THERE SEXY!!

He was tired and sleepy but still wanted to play around...played with mama's sunglasses..fulled with his fingerprints............

helloooooowwwwwwwwwwwwwwww................................checkout my style...

 uuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhh............not my size..errrrrrkkk

hey...don't laugh at me........see, i can hold them and they won't fall..

mama: emilllllllll...................come,,sleep......
emill : o ooo...she's coming..tata all...GOOD NIGHT..yeayea..tomorrow is 
           saturday..mama ain't working.

(hahaha..sapa yg suka sabtu nih..mak ke anaknye??)


07 April 2010

rumah kosong yang dahulu ceria

on saturday and sunday we spent our weekend at kampung. my kampung. our kampung. saya dibesarkan di rumah itu now tiada siapa tinggal di sana lagi. wan sudah mengikut kami duduk di rumah mak.bila balik kampung teringat zaman kanak-kanak dulu. kami tiga beradik tinggal dengan wan. kami pulang untuk mengemas seluruh kawasan rumah. memang seronok anakku emill tu..

 zaman kanak-kanakku dihabiskan di sini..


menumbangkan pokok yang menghalang pagar..

my hubby and my bro.

antara mereka yang bekerja keras bergotong royong...

hihi..

nak tolong jugak............

khadeeja dan monyang..

seronok main air kat halaman rumah....
tak sabar nak balik raya nanti boleh kumpul ramai-ramai di kampung ni................

pungut rumput tu emill...........

pada hari ahad lebih kurang pukul 8.30pm kami pun berangkat pulang dengan seribu kenangan manis walaupun hanya dua hari di kampung...

luv,
mama

06 April 2010

emill dan monyang

monyang rajin melayan emill nih..

teman monyang tengok alkulliyah

peeling grapes for emill. sangat suke budak kocik ni makan grapes..tembikai  pun boleh melekakan dia.

buku kat sebelah tu dah makin lunyai dikerjakan emill..buku ni diwarisi dari paksu apiq

juicy...........
hahaha...terus peluk monyang bila dengar bunyi hon babu jual roti...tapi takut macam mana pun anggur tetap suap ke mulut......

luv,
mama

MY BUDDIES

MY STORIES