29 April 2010

YEAH!! 16 MONTHS

yeasssssssshhhhhhhhhhhhhhhhh...emill sudah 1 tahun 4 bulan.!!saya kenalah buat entry untuk meraikan perkara ini kan......saya perasan ni pun lepas tengok blog and nampak ticker ni..

Lilypie Second Birthday tickers
    malam tadi babah suruh emill sebut 'umi', 'mommy', 'mama', 'babah', 'nyang',  'atok', he could follow without failing. sebutannya pun jelas dan terang. alhamdulilah.mama and babah were so excited. can't wait to hear he says more new words. memang best la dapat dengar anak punya first word kan. dah besar jangan melawan cakap mama tau.

    seronok tengok dia makin cerdik. dan juga makin lasak.sangat.tak kisahlah semua budak lelaki pun lasak barulah dia bijak dapat explore itu ini kan. saya  masih lagi masakkan nasi untuk emill. lately macam kering idea nak masak lauk apa tuk emill. balik-balik masak sup je.

     saya akan pergi kerja before babah emill so babahlah yang akan hantar emill. emill memang rapat dengan 'ayah' (husband to his babysitter). so memang takde masalah nak dropkan emill kat rumah babysitter. petang  saya  pulak yang jemput emill..memang seronok bila sampai depan rumah babysitter tengok airmuka emill yang ceria tak sabar-sabar nak jumpa saya (or sebenarnya tak sabar nak naik kereta ye??hurmm..=) )
     sampai je rumah saya pun melayan emill main or bagi emill makan. then wan emill balik (malam tadi ajar dia sebut 'wan' tapi tak dapat lagi..dia masih memanggil my mom 'mak' sebab dengar saya panggil begitu). kemudian barulah babah balik..





 pic from google

      haritu emill nampak logo ni..to my surprise terus dia sebut ''taa''...mungkin disebabkan bentuk logo ni macam huruf hijayyah. maknanya dia dah kenal bentuk huruf-huruf hijayyah. sudah tiga minggu didedahkan dengan aliff ba taa..dia cuma suka sebut taa so far. saya cuba mengajar dia sebutan phonetic..lebih mudah supaya dia cepat membaca kan.mudah-mudahan. okies..mama tak akan putus asa. akan pastikan emill mengenal dan menyebut  huruf-huruf hijayyah sebelum masuk usia dua tahun. 

 this toy tree looks very interesting..where can i buy it??ini pun jumpa kat web from indonesia. kat malaysia mana ada jual ye??


        emill belum lagi didedahkan dengan kiraan nombor dan abjad lagi.soon.

LUV,
MAMA

17 comments:

~ As ~ said...

agaknya semua budak pggil nenek dia 'mak'...my niece called my MIL pun mak, my son pun pnggil 'mak'...hahaha, penat nak ajar panggil 'nenek'

LIP (^_^) said...

ye la as..dia mesti pelik sebab kita ajar dia ckp lain tapi kita panggil lain..hihi..dah besar sikit reti la diorang kan

Nurhayati said...

wah bijak la emill dah skang..
happy 16mos dear!!

LIP (^_^) said...

to nurhayati: thanks mom to zara

el said...

seronok tgk perkembangan emill
mmg suke belajar dia ni...
setengah budak liat..
aku pun tgh dok kasi belajar gak budak2 tu..kdg2 geram gak..org sebut ni..dia sebut lain..sj nk wat lawak..hahahaha

LIP (^_^) said...

to el: el...aku dpt bygkan bila anak2 liat belajar..emill pun gitu..aku puas la ckap 'aa' 'baa' 'taa' 'saa' 'jaa', dia dok gelak2 tgk expression muka aku

Ena said...

sweet nyerrr..

dah pandai sikit2.. lelame nanti jd pandai semuanya.. :)

Kak Long Mawar Merah said...

Happy 16th month emill...

Tak lama lagi riuhlah emil bercakap.

LIP (^_^) said...

to ena: tu la ena..ini my first experience..tapi memang best kan dapat tgk mulut dia cuba bunyikan perkataan dia nak sebut..

LIP (^_^) said...

to kak long: sekarang pun sudah riuh dengan jeritan dia..tak lama lagi dgn soalan itu ini kan kak

Leen said...

Emill memang suka uruf TA. siap ajak paksu dia ke dapur nak tunjuk uruf TA kt pt ais..mesti ada idea tersembunyi.. (dia nk org teman dia g dapur..sbb kt dapur ada mcm2 mainan terlarang hehehe)

LIP (^_^) said...

to leen: don't be surprised cause he can call u mommy already tau

gO mi NaM said...

hai tuan tanah..dh klik nuff

Lovely Bella said...

hehhe budak yg lasak adalah budak yg bijak.. (ade pnah terbace fakta dr mane ntah..ehehhe emill budak bijak!! Give me 5...

Cikgu ILi said...

Waahhhhhh Emill ni besar-besar nanti mesti bijak.

ElyaElmo said...

baby boy mmg lasak.. gerammmm....ha3

LIP (^_^) said...

to go mi nam: tocey dear..

to bella: begitulah harapan nye bella..hihi

to ili: harapan mamanye begitulah..(aik mcm sama je ayat seperti di atas..hihi)

to elyaelmo: haikkksss..memg lasak..semua dia nak usik tapi hiasan rumah dia tak sentuh..sebaik!!

MY BUDDIES

MY STORIES