30 June 2010

18 months

on 27th june 2010 emill becomes 18 months or 1 year 6 months....horayyy!!!



dia sudah reti:

sudah ada banyak vocab such as pillow, book, shoes, buah, air, dan banyak lagi tapi yang disenaraikan ini adalah perkataan yang dia paling kerap sebut. bila nak menyusu akan sebut pillow then dia pergi cari bantal baru menyusu. bila time rajin dia cari buku sambil sebut book. sangat suka pergi ke peti ais sebab dia tahu di situ terkandungnya buah-buahan kegemarannya.emill pengemar dan pemakan buah tegar.dia juga sudah pandai cakap ''ayokkkk..uwat!!" (ayokk...siapa buat?) sambil mengoyang-ngoyangkan jari telunjuknya. ini dia dapat di rumah pengasuhnya.

sudah pandai mendiamkan diri sekiranya dimarah oleh babah. babah lebih strict dari mama. tapi tadi mama marah emill, emill diam je. walaupun babah tegas emill tetap memuja babah. sebagai bukti bila babah bawa kereta, dia akan mengadap ke arah babah dan asyik memanggil 'babah,babah,' setiap 3 saat. then bila dengar bunyi kereta babah, kemain excited. bila nampak baju babah, siap tunjuk dan cakap 'babah'. bila nampak barang-barang babah pun sibuk nak bagitau orang itu hak babah. mungkin babah idola emill.(ayat bodek mama kepada babah..hihi)

sudah pandai meniru segala aksi-aksi yang orang lain lakukan.contoh, menari terkinja-kinja. uhuhu...tak mengapalah menari mill, boleh latih koordinasi kaki dan tangan.

sudah pandai nak makan makanan yang ada rasa pedas tapi bila dah terasa mulalah julur lidah kepedasan. mama masih masakkan sup untuk emill lagi. tapi sekarang pengasuh emill yang masakkan lauk emill. mama cuma masak waktu petang dan waktu cuti sahaja.

sudah kenal anggota keluarga terdekat. sudah kenal maksudnya kalau tunjuk gambar-gambar keluarga dia boleh cam dah. boleh panngil umi (my cousin), mommy (my sis), mak (my mom), monyang (my grandma), pakyong (my bro), yong (my sis in law), apiq (my cousin), ina (my neighbour) etc...sebelum ini dia memanggil emak saya dengan panggilan mak. sepatutnya dia panggil dengan nama wan. tapi dua tiga hari ni dia sudah boleh menyebut ''wan''

sudah pandai sebut abc, 123, i never taught him these. mama terlalu sibuk nak mengajar emill aliff ba taa sahaja. alhamdulilah emill sudah boleh sebut aaaa, ba ba ba, ta ta ta. bab abc dan 123 mesti family pengasuh emill yang ajar ni. one day tu while i was reading a mag tetiba emill tunjuk kat mag tu sambil sebut abc..tu yang mama tau emill dah boleh sebut abc. tapi baru abc not a-z..tapi alhamdulilah juga bagi mama. keep it up emill!!

sudah pandai cemburu. dia akan menunjukkan muka cheeky kalau nampak bayi...awas bayi-bayi di luar sana...nanti abang emill pitch..ouccccccccchhhh.memang saya kena kawal dia bila kami berada dekat dengan bayi.

sudah pandai mengajak orang berjalan. kalau kita duduk dia akan tolak2 punggung kita dan cakap ''up..up'' dan akan merintih ''jommmmmmm arrrrrr'' yang ''arrr..'' tu akan nada sayu dan sengau sikit..buat hati cair dan terus nak dukung dia bawak dia ke tempat yang dia hajati..tak tahan..yang selalu cair adalah WAN emill.sangat rapat mereka berdua nih...

alhamdulilah masih lagi bf!!

ada masa saya update lagi..mahu buat kerja sekejap....
have a nice day everyone!!

23 comments:

NURUL said...

seronok kan kalu budak dah pandai bercakap w/pun pelat kan lip.

mcm raina dia dah pandai sebut mamamama maknanya mama tp bab sebut papa dia jd sebutan baba pulak. tp raina baru 7 bln. tak sabar nak dia pandai sebut abc, alif ba ta, 123, nyanyi lagu kanak2. hehe

emill makin hencem :)

Nieza Ishak said...

yayyyyyyyyy .. emil dah jadik big boyy.


mamy ..mamy,
bila emil boleh dapat adik ???
muahahahahahaah

sz | m.s.s said...

wahhhh sudah pandai jeles ye bujang kecik ni...hehe so sweeetttt...jap je masa berlalu, dah pandai mcm2 emill ye.. :)

sz | m.s.s said...
This comment has been removed by the author.
Nurhayati said...

wah sudah pandai cemburu.. hihi camne nak ada adik ni. ;)

LIP (^_^) said...

to nurul: cepat jugak raina belajar ckp tu nurul.mesti nurul rajin berbual dgn dia kan.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sgt best jadi seorg ibu kan? Suatu keajaiban. Bila mereka dah besar, kita akan rindukan saat2 mereka kecil & berckp kepelat2an spt ini..mmg inilah saat paling indah antara seorg ibu & anak sebenarnya, so hargailah saat2 spt ini.

LIP (^_^) said...

to sz: hurmm..yelah sz..im gonna miss this moment bila dia dewasa kelak.

LIP (^_^) said...

to nieza: hihih...coming soon..

to yati: tu lah ingat nak belikan dia doll..awas!!bukan nak ajar mainan girl tapi nak ajar sifat penyanyang je..:)

LIP (^_^) said...

to sam:sangat seronok sam..inilah kurniaan yang hebat dari ILLAHI buat kami sekeluarga.

.:fyzz:. said...

Hi ...its me fyzz..olready follow ur blog...nice blog..

Emil sngt la cute mute..

LIP (^_^) said...

to fyzz:elo fyzz..salam kenalan to u..

Raisah @ echah said...

sweet emmil!!!! happy 1.5 years dear!

Drama Mama said...

emil is such a cutie pie! sekejap ja anak2 ni membesar kan. huuhuu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

dah pandai jeles yek emil..same macam Aisyah...sonot sangat kan bile tengok perkembangan anak depan mata

LIP (^_^) said...

to echah: :)

to drama mama: hurmm..tahun2 awal ni berlalu dengan cepat..saya pun makin tua..hahah

to cik yah: aisyah pun kaki jeles macam emill gak ye..hihi

aiDieNa said...

Errmm.. Emil dah pandai mintak adik tak.. hehehe :P

Marsha~ said...

comelsss.... qila pun tatau abc lagi ni.. haih.. takde masa nak ajau

LIP (^_^) said...

to aidiena: hihi :)

to marsha: abc tu pun pengasuh dia yg ajar marsha.xpe xpe..qila baru 2 tahun kan

el said...

emill tgh dgr ape tu..?
arwen lak pndi sebut
mama abah tok abg air ais cucu nak pish dog kdg2 bila kita suh sebut automatik dia pandai sebut..pas2 x tau dah hahahah kiut kan budak2 tgh nak belajar n nk pndi ape2

Cikgu ILi said...

Lip,
Awak fully bfeed Emill ke?

LIP (^_^) said...

to el: memang tgh best mengajar dia bebdk baya emill n arwen kan el..semua diikutnya.

LIP (^_^) said...

to ili: tak ili..dah campur dah..

MY BUDDIES

MY STORIES