05 June 2010

kenduri khatam al quran dan cukur jambul

Last two weeks, kami sekeluarga pulang ke kampung. kami mengadakan kenduri khatam al-quran afiz dan afiq, cukur jambul syamill illan dan tahlil. Bertempat di kampungku yang tercinta ketiga-tiga kenduri ini dijayakan dalam suasana sederhana tetapi meriah dengan kehadiran cucu-cucu wan. Wan mesti seronok sangat bila anak cucu pulang ke kampung sebab rumah kampung ni sudah lama tidak didiami secara tetap. Emill adalah antara mereka yang sangat seronok sekali..naik turun tanggalah dia..tak boleh lepas dari pandangan budak kecik ni..

sedang menadah tangan mengikut monyang-monyang yang lain yang sedang berdoa.

semakin kusyuk nampaknya....

kemudian terus azan...bila mendengar ayat-ayat suci Al-Quran dia akan angkat tangan begini dan cakap Allahuakbar...:)

masih membaca azan lagi.......kerana masih diperhatikan oleh monyang dan apabila monyang berpaling darinya..................................
check this out....

dia pun mula membuat pelbagai aksi-aksi aneh. oh anakku..

afiz and afiq (my cousins) emill memanggil mereka dengan gelaran paklong afiz dan paksu piq. tapi emill memanggil afiq dengan nama ''ju'' ju=cu=pakcu=paksu. kenkadang dipanggilnya piq!! mamanya pun dipanggil ''yang'' meniru panggilan babah untuk mama. Dia masih tak bolah sebut ''wan'' jadi dia memanggil wan dengan gelaran ''mak'' mengikut kami.

inilah syamill illan (my cousin's son). he got dimples at both sides of his cheek ;). baru habis pantang ni. ini gambar dengan wannya..

syamill illan dibuai oleh mamanya. syahdu sungguh dengar lagu marhaban ni. yelah nyanyian tentang ibu dan anak kan..memang can make me merah hidung tahan my tears..hahaha..sensitip!!

inilah buaian yang kami buat pada malam sebelum kenduri.

8 comments:

sz | m.a.s.s said...

wahhhh...bukan main anak bujang tu memeriahkan majlis ye...tak lama lg emill plak khatam alquran ye :)

LIP (^_^) said...

to sz: mudah-mudahan dapat khatam seawalnye..:)

Ummi Aisyah said...

very ensem boy..comel betol tengok gelagat dia depan moyangnya

Leen said...

Aiyak! Apek! mana lu punya baju melayu aaaaa....

LIP (^_^) said...

to ummi aisyah: mcm2 gelagat dia ah.........

LIP (^_^) said...

to leen: sudah ketat lor baju itu..

Sidratul Muntaha said...

salam
apsal rasa emill ni so adorable?
sorry to say that,he look more gorgeous rather than cute!
ahahahhaha.
he inherit the gen from who?
from mummy or daddy?!

ooohoho..esok beso ni jadi ladies killer.
hensem lorr!

LIP (^_^) said...

to sidratul: thanks dear...im speechless. but hopefully he won't break any girls' hearts..

MY BUDDIES

MY STORIES