10 July 2010

ouchhhhhhhhhhhh!!!

 9th july 2010 jumaat

hubby: buku hospital anak ader kat ner?
me: ada ngan een.nape yang?
hubby:nak bawak anak gi cucuk
me: ooowwwwwwwwwhh.(oo yang panjang dan sounds tenang.gulps!!)

i was at my working place on that moment. terkejut sebenarnye sebab hubby nak pergi berdua je ngan emill..selalu kami bertiga pergi. tapi awal pagi jumaat semalam hubby nak gi  ngan emill je. dahlah emill memang takkan duduk dalam child seat. okies so i just tarik nafas panjang-panjang.i bukan apa..lagipun ini bukan kali pertama dia disuntik tapi..........

macam2 cerita i dengar dari ibu-ibu lama yang berpengalaman tentang imunisasi budak 18 bulan ni. my colleagues cakap nanti anak tak boleh jalan dua tiga harilah sebab kaki sakit, demam teruk la..bla bla bla...since it would be emill's last immunisation before he reaches primary school so i  was very concerned about the effects. so as the first time mom (ada ke istilah ibu kali pertama??hahaha), i kept on reminding my hubby tentang kesakitan yang amat yang bakal anak hidapi. i yang kat tempat kerja risau sebab tak dapat bersama-sama emill di hospital.babah yang hantar sebab babah emill kerja flexible time so time dia ada masa pagi jumaat tu je. after  menunggu panggilan dari my hubby untuk mengetahui keadaan emill dicucuk, my hubby pun telefon..

pic ni babah snap. tangan doc, jarum dan peha emill irtzaz


me: hows' emill yang?
hubby: okey je dia, saya umpan dia ngan lollipop. dia nangis tapi bila cepat-cepat bagi lollipop terus diam
me: gulps!!(anakku makan lollipop!) yang..manis tu..
hubby: takpe ni last bagi dia
me: (hahahah..fussy nye aku..anak nak lollipop pun takble ke..). sakit tak kaki dia?
hubby: ok je dia jalan..kuar dari bilik doktor happy je dia 
me: (tentulah happy..sudah dikaburi dengar si manis lollipop). 

alhamdulilah..balik je dari kerja terus jemput emill..badan dia suam sikit je tapi pengasuh dah bagi ubat. malam tu dia tidur lena..takdak demam or jalan terhencot-hencot. alhamdulilah



14 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I pun Lip....... I yg akan terlebih susah hati bila dgr anak nak dicucuk.. itu belum lg bila si bujang I berkhatan nanti entah mcm mana la agaknya... Maybe I nak duduk diam2 kt rumah dan tau2 ayahnya bwk balik dia dgn selamat.

sz | m.s.s said...

first time baca yg budak amik jap 18 mo sakit kaki/takleh jalan? heeheh...alhamdulillah tgk 2 org budak kat umah ni ok je...
yg ptg emill dpt lolipop! hihihi

LIP (^_^) said...

to sam:memat ibu2 kan risau je tentang anak. dari semenjak anak lahir..

LIP (^_^) said...

to sz: hahahaaaa...itu la pasal..ada dua tiga org kakak kat tmpt kerja yg ckp gitu...

Ena said...

heheh.. nasib baik ada umpan yeh!.. kalo tak nangis camner la agaknye.. hihi.. a

hero tak kan nangis lelama kan!

tapi kan! 1st time la dengar cuck 18 bulan ada jalan terhenjot2 tu.. eheheheh..

Alhamdulillah.. semua nya dah ok kan!.. anak sy demam pun tak de juga.. nagis pun kejap jekk.. :)

mama qis said...

hi there!
just found ur blog while blog hopping.
cute la ur son:)

Raisah @ echah said...

ye ke Lip? kalu cucuk 18 bulan jadi gtu? agaknya atas body baby jugak kan...

emill dah mamam mcm2 lah ye? hehe

~ As ~ said...

my Azam dl jarum tak nangis...sbb tak risau...
p/s : adakah semua ayah2 semalaysia suka bagi anak dia makan benda manis utk memujuk???? ehehehe

yaya+frdz+auf said...

cayalah emill.... budak yang kuat. hehehe

LIP (^_^) said...

to ena: aduyai ena..mintos je kut pasal jln terhencot2 tuh..sebab emill ok je

to mama qis: i've read through ur blog..salam kenalan ye :)

to echah: hihi..xbenar la chah, emill ok je..depend ngan budak gak kut

to as: sama ke kes kita nih as?hahaha

to yaya: :)

Marsha~ said...

hehehe.. Qila sangat suka makan lollipop top degn syarat dia kena gosok gigi.. tu sbb bila nak gosok gigi dia senang sbb dah rasuah lolipop.. hehehe..

baby boy kuat kan.. emill mesti tak arsa sakit pon

Cikgu ILi said...

Lip,
Awak penah dengar tak yg kalau nk bg baby selamat tak demam lepas every injection:

-sapu terus vicks kat tempat kene inject tu..insyaallah tak demam lepas tu.

(tu la petua saya selalu buat)..

LIP (^_^) said...

to marsha: hihi..qila suka lollipop jugak ye..

to ili:owh good petua la,xpernah dgr ili..nanti bolehla sya cuba..tq

Lovely Bella said...

fuh.. penuh saspen dh bella bace tau.. ingat pape jadi kat emill.. heheh aihh emill dpt lollipop sukee!!

MY BUDDIES

MY STORIES