25 August 2010

aktiviti sempena ramadhan

lagi 15 belas hari nak raya...sungguh excited tahun ni rasanya sebab...
emill dah tumbuh gigi boleh makan semua jenis kuih tanpa sekatan..eheh, taklah sebab tu tapi sebabnya emill dah besar and matang. matang ke?? tak sesuailah perkataan nih tapi sebab dia dah boleh faham bahasa, dah boleh bermain mercun sendiri tanpa perlu i kendong ke hulur ke hilir..melainkan time dia meragam memang dia asyik sebut "mama..up...up mama'' suruh dukung dia.

in this entry i would love to introduce my cousin's son named syamill illan. nama pun lebih kurang emill. dua-dua pun boleh dipanggil ''mill''..bila suruh emill panggil syamill bunyinya sama macam dia panggil diri dia sendiri. syamill is almost 5 months. kaitan syamill dalam entry ini adalah dia punya mama sama-sama buat cupcakes ngan i ari ahad lepas..

ini lah dak syamill. ahad yang lepas his mama and i made cupcakes. mama syamill buat kek, i tolong hias je..(hahaha...tak terrer pun saje ngade nak buat)..mama syamill ni beriya nak buat bisnes jual cupcakes ni..tengok lah berhasil ke tak nanti. kami semua sibuk hari ahad tu. my mak pulak buat kuih raya. setiap tahun jual jam tart dan choc chip. jual pada mereka2 yang dah familiar and tiap tahun berhajat nak makan kuih mak i.

dulu sebelum kahwin i memang pembantu tegar mak i dalam bab-bab buat kuih ni. dari pembantu, i naik pangkat jadi pengurus. tapi jadi pengurus penat woo..i la yang uli tepung, yang susun kuih and so on together with my adik. my adik pulak tukang jaga oven. tak suka ah jaga oven panas..jadi penjaga oven susah jugak sebab if leka kuih hangus nanti mak marah..hikhikhik..padan muka adik i..waktu tuh kami enjoy sangat buat kuih and jual. hasilnya memang masyuk. bila beberapa hari nak raya kami akan bahagi-bahagikan duit. mak i yang keluar modal even mama just pemerhati tapi mak layak dapat paling banyak..i kan pengurus je..mak CEO.hehe.. tapi enjoy terus gi shopping...itu dulu ah..sekarang if i nak tolong mak buat kuih ada "handbag" besar yang tergantung kat bahu..who else my emill irtzaz la..kang kejap-kejap  "up mama..mama...up''.

alamak...too long pulak macam mak nenek la pulak bercerita..ok here pictures of emill and syamill

''syamill...jangan lasak-lasak..mama abang emill nak snap pic kita tuh''...amboi pandai cakap kat adik jangan lasak..awak tu? dahlah tak posa..:)

''abang emill nak buat-buat tak pandang camera la..''

these are our cupcakes...first attempt..ok what??hihi...comot sikit la kan...idea tak mencurah sangat..

ha..inilah choc chip warisan keluarga...sekarang mak i nak turunkan ilmu buat kuih ni kepada my cousin yang baru habis belajar..

spm raya is just around the corner (macam ayat semangat nak amik spm dulu je..) but still there are several things have not been done such as kemas rumah tahap melampau, basuh baju-baju raya emill irtzaz and etc etc...

pendek cerita i sangat suka nak raya kali ini...sangat suka lah..tak tergambar dengan kata-kata. how about you guys??? :)

jangan main mercun or even bunga api tau..bahaya...last year depan mata i saw mercun sesat masuk ruang legar rumah mak mertua i...scary tau..eheh..baru perasan perkataan ruang legar..ruang legar itu adalah balcony sebenarnya..

salam mesra di bulan ramadhan...daaaaaaaaaa...

24 August 2010

his progress

ello peeps!!

using my friend's lappy to type this entry so no pictures will be uploaded here.
hows ur ramadhan? have a good one ye.

miss to read u guys punya blogs but i'm damn so busy with my daily routines lately.

my boy emill just recovered from demam.alhamdulilah.on the last saturday and sunday nights he woke up and cried without reasons.the following nights i baca-baca doa and bagi dia minum air muzoffa. yang lawaknya time i dok baca doa dia pun menadah tangan gak..tapi bila lama sangat mengadap air tu baca doa tapi tak bagi-bagi jugak air tu dia pun mula la cakap ''ma..nak air..ma..nak air''

tiga empat hari ni dia sudah boleh sebut dua patah perkataan sekaligus..sebelum ni dia cuma sebut ''air'',''mama''. sekarang ''nak air''.
suka juga mengira one, two, three.........ten.

emill is very defensive now.. kekadang i risau jugak takut nanti orang keliling geram tgk dia. he is an active boy. he has so many agendas in a minute tau. he never pauses!! (only during his sleeping time je).no matter, what mama always be there for you even though sometimes mama fails to protect u dear (arrrrrghhhh..emo sekejap!!)

nanti i sambung cerita k

love u guys..daaa...

16 August 2010

helmet

look what he is doing when he is not in a good mood...

crying to wear this helmet.........it was heavy for his age!! need to buy him a lighter one..noted.


his "cebek" look!!! wan teh melayan kerenah emill..


sukeee sangat dapat pakai helmet yang setengah dari berat dia nih!!!memang he didn't want to let go this helmet.penat pujuk.


my love..he managed to carry this helmet on his head for 45 minutes...just imagine how strong his courage was!!


lagi empat tahun dah boleh puasa dah ni....jangan ponteng puasa nanti ye.....

post script: had overwhelming ''sayu hati'' to leave him to work this morning...so different from other days..can't wait to get home.seriously!!

11 August 2010

mini garden part 2

salam. the mini garden is in progress now..it's 70% to complete...

the path towards the fairy garden... (ahakss...takdelah fairy sangat pun)


pictures before and now...

how to decorate this lawn ye?? i'm still looking for ideas on what to add....tak sabar nak main basikal nak teman emill main basikal kat sini........

sudah tiga hari emill dihantar ke rumah babysitter nya..mak cah..mak cah masih dalam proses untuk sembuh tapi dia mampu menjaga emill lagi..doa saya semoga dia kembali sihat bersemangat semula...

06 August 2010

mini garden

we are planning to have a playground for our kids..(kena type kids walau baru ada seorang..nanti bila dah tambah lagi kecik hati diorang baca garden tu tuk abang emill je..)..still dalam perancangan, i mean the mini garden. alah bukan yang gempak-gempak pun just kawasan yang sedikit hijau, ada bangku dan boleh letak kolam mandi kecik tuk emill.mini garden ni bersebelahan rumah wan emill..kawasannya kecil je tapi i think it has enough space for kids to cycle, jump, run and lot more things can be done here.ok here are some pictures of the mini garden sebelum diubahsuai..belum ubahsuai lagi..soon!!

 kawasan yang tidak begitu luas..tapi insyaallah emill akan rasa seronok main kat sini..petang-petang dengan wan. tapi kena wait wan balik kerja sebab mama memang jarang bawa emill keluar siar-siar waktu petang..mama sibuk buat kerja rumah.wan lah yang selalu entertain emill irtzaz.

salah satu sudut pandangan kawasan laman itu..laman ni sebelah rumah wan emill je.

 wan emill tanam kangkung, sawi, serai kat kawasan ni..tak lama lagi kena lah cabut semuanya..tapi dah ansur-ansur buat dah..

happy je emill melompat-lompat kat sini.eheheh..tapi ni bukan gambar tengah melompat la..dia tengah nak kutip bunga jatuh.

dah dapat bunga...suka je umi emill (my cousin) ajar emill main bunga...Dia selitnya bunga kat telinga emill..adoiii...suka pokok bunga macam babah ke??

 explorer!!!

okies..pada petang itu emill berkenalan dengan seekor binatang baru iaitu encik cacing..erkk encik cacing ke? entah-entah puan cacing..hahaha whatever!!..dia geli bila kita sebut worm je dia akan jerit sekarang ye...hihi..suka je menyakat emill..

okies..harapannya..garden ni akan siap secepat mungkin sebab next week dah puasa..itu sahaja laporannya..adios!!!

masih risau dengan babysitter emill la...


03 August 2010

babysitter

last friday babysitter's emill yang disayangi was attacked with stroke. sedih mama emill. emill pun sedih. emill risau kalau mak cah (the babysitter) tak sihat mana emill nak duduk bila mama and babah work.. tak dapatlah emill nak main ngan ayah (the babysitter's hubby). emill sayang mak cah..emill sayang ayah...emill doakan mak cah cepat sembuh dan ceria seperti biasa.....hugsssssssssssss for mak cah.

 hurmm..emill tengah runsing ni..

life has ups and downs kan mama....

MY BUDDIES

MY STORIES