25 August 2010

aktiviti sempena ramadhan

lagi 15 belas hari nak raya...sungguh excited tahun ni rasanya sebab...
emill dah tumbuh gigi boleh makan semua jenis kuih tanpa sekatan..eheh, taklah sebab tu tapi sebabnya emill dah besar and matang. matang ke?? tak sesuailah perkataan nih tapi sebab dia dah boleh faham bahasa, dah boleh bermain mercun sendiri tanpa perlu i kendong ke hulur ke hilir..melainkan time dia meragam memang dia asyik sebut "mama..up...up mama'' suruh dukung dia.

in this entry i would love to introduce my cousin's son named syamill illan. nama pun lebih kurang emill. dua-dua pun boleh dipanggil ''mill''..bila suruh emill panggil syamill bunyinya sama macam dia panggil diri dia sendiri. syamill is almost 5 months. kaitan syamill dalam entry ini adalah dia punya mama sama-sama buat cupcakes ngan i ari ahad lepas..

ini lah dak syamill. ahad yang lepas his mama and i made cupcakes. mama syamill buat kek, i tolong hias je..(hahaha...tak terrer pun saje ngade nak buat)..mama syamill ni beriya nak buat bisnes jual cupcakes ni..tengok lah berhasil ke tak nanti. kami semua sibuk hari ahad tu. my mak pulak buat kuih raya. setiap tahun jual jam tart dan choc chip. jual pada mereka2 yang dah familiar and tiap tahun berhajat nak makan kuih mak i.

dulu sebelum kahwin i memang pembantu tegar mak i dalam bab-bab buat kuih ni. dari pembantu, i naik pangkat jadi pengurus. tapi jadi pengurus penat woo..i la yang uli tepung, yang susun kuih and so on together with my adik. my adik pulak tukang jaga oven. tak suka ah jaga oven panas..jadi penjaga oven susah jugak sebab if leka kuih hangus nanti mak marah..hikhikhik..padan muka adik i..waktu tuh kami enjoy sangat buat kuih and jual. hasilnya memang masyuk. bila beberapa hari nak raya kami akan bahagi-bahagikan duit. mak i yang keluar modal even mama just pemerhati tapi mak layak dapat paling banyak..i kan pengurus je..mak CEO.hehe.. tapi enjoy terus gi shopping...itu dulu ah..sekarang if i nak tolong mak buat kuih ada "handbag" besar yang tergantung kat bahu..who else my emill irtzaz la..kang kejap-kejap  "up mama..mama...up''.

alamak...too long pulak macam mak nenek la pulak bercerita..ok here pictures of emill and syamill

''syamill...jangan lasak-lasak..mama abang emill nak snap pic kita tuh''...amboi pandai cakap kat adik jangan lasak..awak tu? dahlah tak posa..:)

''abang emill nak buat-buat tak pandang camera la..''

these are our cupcakes...first attempt..ok what??hihi...comot sikit la kan...idea tak mencurah sangat..

ha..inilah choc chip warisan keluarga...sekarang mak i nak turunkan ilmu buat kuih ni kepada my cousin yang baru habis belajar..

spm raya is just around the corner (macam ayat semangat nak amik spm dulu je..) but still there are several things have not been done such as kemas rumah tahap melampau, basuh baju-baju raya emill irtzaz and etc etc...

pendek cerita i sangat suka nak raya kali ini...sangat suka lah..tak tergambar dengan kata-kata. how about you guys??? :)

jangan main mercun or even bunga api tau..bahaya...last year depan mata i saw mercun sesat masuk ruang legar rumah mak mertua i...scary tau..eheh..baru perasan perkataan ruang legar..ruang legar itu adalah balcony sebenarnya..

salam mesra di bulan ramadhan...daaaaaaaaaa...

12 comments:

~ As ~ said...

tergoda ku melihat cupcakes...slurrpp...

Nieza Ishak said...

alahaiiiiiiiiiiii ....

sedapnya kukisss tue ...r

Raisah @ echah said...

Lip, u letak la resipi biskut tu...macam cedappp jer!!!
cupcakes, ai suke kalau deco simple2 n kaler yg lembut2 gtew! :)

sz | m.s.s said...

mpk abg emill dah besar bila dok sebelah adik syamill... :)

Cikgu ILi said...

Saya paling suke deco cupcake yang macam kon aiskrim warna cokelat tu...nak makan pun sayang sebab cantik sangat...rasanya kalau makan mesti gigit dari bawah dulu.

mummy_adam said...

sedapsss nyer :) cupcakes n cookies tu sgt menggoda

Lovely Bella said...

waaaa.. comey gilersss cupcake tuh.. sayang rsnyer nak mkn.. kalo di awetkan boleh x.. buat perhiasa.. heheh :)

Drama Mama said...

catiknya cuppies u tu! serious tak macam first timer okeh!

emil and syimil so cute lah!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

mama qis said...

my mum dulu pun ada buat business kuih raya nih.suka2 jer. i pun macam u la, tolong susun2 dalam bekas, tolong hias2 sikit.really enjoy that moment....

sangat tergoda dengan cupcakes tu:)

UmmiUmmar said...

nice!! nak satu kapkek..=p

LIP (^_^) said...

to as: sedap as kek tu tapi icing tu over manis la...hihi

to nieza: :) fulled with almond tau..

to raisah: setuju ngan echah..sepatutnye kaler cupcakes tu kena softer kan

to sz: help me sz...he likes to do tricks to smaller kids than him

LIP (^_^) said...

to ili: xley makan dari bawah ili nanti meleleh ke bawah how? :P

to mummy adam: eheh..saje letak gambar cookies kat sini nak ngoda kenkwan semua.. :)

to bella: hihi..nanti kak lip try awet k

to drama mama: tq dear..

to mama qis: seronokkan bila teringat zaman dedulu..

to ummi ummar: more than satu pun boleh...:)

MY BUDDIES

MY STORIES