03 September 2010

resipi daging sambal cili api

I just wanna share this recipe with those who lack of ideas on what to cook for today. this is the MUST HAVE menu during sahur for my family. It can be said that we have this menu almost like everyday (sahur time)..my hubby said ''daging tahan lama sikit dalam perut'' hahaha..u know what he meant right. it is like we will not feel hungry too early when we consume daging during this fasting month. yeke??whatever it is, i just cook as he requests for it.

bahan-bahannya
1. daging lembu segar
2. minyak masak
3. cili api (secukup rasa)
4. bawang putih
5. bawang besar
6. garam

cara-caranya
1. panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas kemudian masukkan daging. goreng sahaja sampai masak, tak perlu rebus sebab daging segar memang lembut ah...
2. sambil menunggu daging masak, tumbuk cili api+bawang putih+bawang besar+garam.
3. bila daging sudah masak, angkat kemudian goreng bahan-bahan yang ditumbuk sebentar tadi
4. masukkan daging setelah bahan-bahan yang ditumbuk tadi masak.
5. dah masak pun...sila hidangkan

memang sedap lah bagi kami..sedap dimakan bila takde selera nak makan diwaktu subuh..tapi memang kecoh sikitlah menumbuk lada subuh-subuh kan. bolehlah siapkan bahan-bahan sebelum tidur kalau takut mengganggu jiran-jiran.
ok tak my writing on recipe??boleh buat buku masakan tak gini??dah tau dah the answer is NO. hihih...okies u guys give a try tau..sesuai for those yang suka makan masakan pedas and yang tak sempat nak masak something heavy..memang power tau!!

7 comments:

sz | m.s.s said...

wahhh mmg tiap2 pagi la kelentang kelentung ye..hehehe...rajinnnnn... :)

Nieza Ishak said...

syedapnyaaaaaaaaa ...

Ena said...

nampak sedap... nak cuba juga la nanti..

thanks.. ;D

siti norfatiha said...

senangnya resepi ni!

memang kadang2 mati kutu tak tau nak masak ape. lagi2 saya tak pandai msk. just a few masakan je yg tahu masak, lagi lah mati kutu..

thanks utk resepi ni!

el said...

amboiii sekali kuor resepi daaaa
simple je lauknye..tp yg simple2 yg sedap kan hehehehe

Drama Mama said...

menarik resipi nih. tapi buat awal2 larat lah kalau time sahur tu i perangat ja apa yang masak untuk berbuka! malas kannn! hiks

boleh try ni, thanks!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Miss Mirror a.k.a Sam said...

sedap! Memang boleh menambah 2,3 pinggan ni... Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Lip..

MY BUDDIES

MY STORIES