30 December 2011

It's all about Emill!!

On last Wednesday..we brought Emill jalan2.Saje nak buat birthday boy happy.Memula bawak gi makan dulu.Emill makan mee sup tu and we ordered a slice of cake..memang ummmppphh cake tu.We sang the birthday song for Emill tapi dia tak nak ngaku tu kek dia.Sebab kek tu kecik hokey..Dia asyik kata tu kek babah...Tapi babah suapkan jugak Emill...Lepas makan,gi bawak Emill main-main then shopping2 sikit...Enjoyable day walaupun sekarang kena betul-betul perhatikan mana dia pergi..Setahun lepas boleh lagi kawal dia..Ni la buktinya anak mama dah besar..:) Istiqhfar okey je jalan-jalan..tak banyak ragam pun dia asalkan perut kenyang... :)

27 December 2011

Happy 3rd Birthday Emill

Salam.Today is Emill Irtzaz's birth day!!He is 3 years old already.This superboy will forever be my boy.Happy Birthday sayang mama :)

Hospital
3 years ago,on 26th Dec (friday) I went for my pregnancy checkup.It was my 40 weeks of pregnancy (5 more days before my due).The doc said that my water bag dah kurang so he would check whether I was ready to deliver on that day.Lepas check je the doc asked me whether I wanted to be warded on that morning or datang semula pukul 11 malam.of course I pilih datang semula malam tu.yela sempat la balik dulu amik apa yg patut kan.

Rumah
Balik rumah waktu tengahari,no one home as my mom was still at her office and my sis went for a spa treatment.So lepak-lepak je kat rumah with my husband.Petang tu I tidur sekejap konon tuk bagi badan and otak segar sebab tak tahu apa yg akan berlaku malam nanti kan..Senja tu sama-sama berjemaah maghrib with my husband ,time tu dah rasa berdebar sangat.Yela kan sakit bersalin tu sakit tahap kedua selepas yang pertama iaitu sakit nyawa dicabut badan..

Malam tu before leaving to the hospital,I mandi siap-siap and makan nasi..lauk apa ye..lupa dah lauk apa I makan..lepas makan I duduk-duduk kat ruang tamu.Rasa sarat sangat dah waktu tu.My mom asked me whether I'm scared or not.I was scared but semangat tu kuat sangat rasanya (maklumla xpernah rasa lagi sakitnya macam mana kannnnn).Then my mom said just fikir kita mesti keluarkan baby ni,takkan selamanya pulak dia nak duduk dalam perut kita kan..yes that was my mom's words before I berperang melahirkan my putera sulung.Bila dah ready semua kami pun bertolak ke hospital..ye,KAMI sebab ramai yang escort I.My husband,mom,bro n his wife,my younger sis,my makteh and my cousin dayah.When we arrived at the hospital (around 10pm),I signed in my name and staright away they sent me to the labor room ok.aik I thought lepak-lepak kat dalam bilik dulu.Rerupanya terus je masuk labor,salin baju and baring atas katil.

Labor Room&Induced
Inside the labor room,I was induced.I didn't feel any pain yet that time.Around 11 something the doc came and broke my water bag..He said he would come back to check.A nurse looked after me and she taught me how to use the 'happy gas'.I xtau apa term for that gas.I was so berlagak telling the nurse. 'eh xpe,I'm ok..boleh tahan sakit lagi'..yes that time I was still under control.(Sampai sekarang my husband suka teasing me about my words tu ha bila dah sakit mengelupor cari gas tu)The nurse said that the chart showed that my pain dah kuat dah..tapi sungguh I tak rasa sakit sangat.Sakit sikit-sikit je.At 4am nurse masukkan ubat tidur kut sebab dia kata dia nak I tidur supaya ada tenaga nanti.So I fell asleep for 1 hour..menjelang subuh I dah start rasa sakit..it came slowly and frequently..I didn't let go the gas from my hand.

Around 8am the doc came but he said it wasn't time yet...owh the pain was so unbearable...bila sampai je pukul 9.45 pagi,I dah rasa sakit sangat dah..My husband was busy asking the nurse about the doctor..I pulak rasa nak bangun je dari katil sebab dah sakit sangat..Dalam pukul 10am doctor came..quickly put on his plastic apron with help from one of the nurses.Then mula pertarungan.That time I sibuk mencari the calming gas but they took away the gas..Bila sedut gas tu rasa khayal so takde la kepala fokus pada sakit tu je kan..tapi kalau dah khayal how to push the baby out pulak..so waktu dah dekat2 tu memang diorang jauhkan gas tu.There were three nurses on duty and they gave me encouragement n supports like watching a football match!!seriously!they shouted and screamed to bakar my semangat kan until my family outside thought I was the one who screamed!!owh my mother in law came that morning and all my family members yg escort I tu tidur dalam bilik ward..sian diorang..hargai sangat tak putus-putus berdoa for me...owh ya back to cerita kelahiran Emill Irtzaz..I pushed and pushed dengan sorakan mereka-mereka itu maka pada pukul 10.23pagi Sabtu 27hb Dec 2008 itu lahirlah our first edition..

Rasa lega sesangat..it was love at the first sight!! I tengok dia and my heart said eh panjangnya anak aku.hikhikhik.my first thought about him.
The nurse bancuhkan I air milo lepas selesai segalanya..owh and that was the most yummy drink I drank that year..eh betul la seriously!

That was 3 years ago and the memory is still fresh..the taste of milo pun still fresh!

Happy Yippy Birthday My Love Emill Irtzaz... :) hold mama's hands forever ok...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

25 December 2011

Visiting Khadeeja

Salam.Khadeeja (my bro's daughter)got lung infection due to flu and cough.So yesterday I brought the kids to see their lovely cousin Khadeeja.We spent time there until 5 something. It was drizzling .Once the kids got into car,they fell asleep..penat sepanjang hari tak tidur lagi

get well soon dear Khadeeja!!

.owh I love looking at the space ship theme in the children ward.quite interesting maaa... Macam star trek lor...floor pun ada bintang :)

22 December 2011

Toys

Bekas kuih apam ni pun boleh jadi mainan Emill..

Emill memang suka sangat makan kuih apam.Wan la yang selalu masak apam tuk Emill.Mama kena belajar ni masak favourite food Emill :)

20 December 2011

Istiqhfar is 4 months old

He is 4 months old already..4 weeks more I'll start working.uish mesti terkenang-kenang kat anak-anak kat tempat kerja.Lama tau 4 bulan jaga diorang kat umah ;)

Pic no 2 my mom n istiqhfar :)

17 December 2011

Anak

Salam.
Ada 3 benda baru yang Istiqhfar buat semalam.

i)Cubaan untuk meniarap:Sebelum ni dia relax je,takde put effort to roll over.Tapi semalam,bersungguh-sungguhnya.Dengan sepenuh tenaga.Pagi tadi makin berjaya walau tidak sepenuhnya

ii)Tegakkan badan waktu dipangku:Bukan kepala je diangkat,badan pun dia nak tolak ke depan.Dalam bath tub pun boleh didudukkan sekarang.heppp duduk yg diampu la.

iii)Ketawa berdekah-dekah:owh this one is funny...makin disakat makin kuat ketawanya...good job Istiqhfar...membesar bagai juara ye!!! :)

Abang Emill pula makin banyak cakapnya.

Emill:Adik nangis tu..nape mama tak marah dia?
Mama:gulp!! :) (Memang I akan tegur dia kalau dia merengek tak tentu pasal..)

Mama:(tengah frowning lepas marahkan Emill)
Emill:Nape mama camni ma?(Sambil kerutkan dahi tiru I) Smile sikit mama...
Mama:(aik suruh kita smile pulak T_T)

Oh mine,I love both of u even though sometimes u guys cry at once and make me kelam kabut.Sometimes tengah nyusukan Istiqhfar and he is about to sleep,datangla pulak si abang merengek minta susu,merengek nak wee2...Time tu la my patience ni diduga bila Istiqhfar buka mata and sedar semula.Sometimes both of u can be so sweet and behaved so well.That makes mama's day bright okeh... :)

10 December 2011

Briefing at Emill's pre school

Owh today we went for a briefing at Emill's pre school.The place is only 40% completed. Branch ni baru buka kat area kami.Nasib baik diorang buka kat sini kalau tak pening jugak nak fikir tempat nak hantar Emill. Still an empty place.Kira merangkap taska jugak ni sebab sampai pukul 6pm Emill akan duduk sana.

Gambar no 1:yay..ini dia kekanak yang akan bersekolah..

Gambar no 2: ni la kelas Emill,tak siap lagi kelas ni.Jangan nak pikir misteri ye,itu pantulan muka I.Mengendong anak kat depan and beg kat tepi...sarat!!

Gambar no 3:ha,waktu ni bebdk ni ketawa sebabnya teacher tunjuk gambar keretapi masuk terowong kemudian Emill boleh pulak cakap "ada hantu kak limah dalam tu" bantai gelak gelihati kekanak tu...owh Emill T_T tak habis-habis dengan kak limahnya...

Gambar no 4:bakal menjadi bilik to take a nap.

Gambar no 5:a playing space

Memula tadi dia malu-malu kemudian dia ok aje bersuara.19hb-30hb nanti ada orentasi.Tapi boleh pick 3 days je from this duration.

Doa mama moga Emill cepat dapat sesuaikan diri.Mengambil pengaruh yang baik di sekolah and menjadi pelajar yang pintar mudah dapat apa yang diajar guru.Amin.

Panjang lagi doa tapi mama kongsi sikit je la kat sini ye Emill..Mama and babah love you so much..Same goes with you Istiqhfar..(Taip macam ni dengan harapan anak-anak dapat baca blog ni nanti T_T)

Itu saje.daaa...

06 December 2011

The 11th boy

My adik ipar baru sahaja mendapat anak lelaki ke 3 merangkap cucu lelaki ke 11.Belum ada rezeki cucu perempuan lagi :) Baby belum ada nama lagi.Kami pun suspen tunggu kelahirannya sebab my biras memang tak tau jantina anak waktu pregnant.

Ok baby,welcome to this world and join your abang2's club...otomen,ben10,boboboi (padahal kat umah takde tgk cerita2 ni tapi tau pulak dia pasal kartun2 ni)
Nampak dah besar Istiqhfar compared to his newborn cousin..(Eh apa merepek tentula dia lagi besar :p)

05 December 2011

Balik dari kenduri

Venue:Dalam kereta

Time:Antara pukul 1pm-5.30pm

Perlakuan:-
EMILL: yang ligat bergerak ke sana ke mari dalam kereta.Tak duduk diam.Bila ajak bergambar kemain dia berposing syahdu..(Banyak lagi gambar waktu ni tapi malas nk paste sini,siap ada gambar Emill lelap mata menjiwa watak anak yang manja ngan mamanya)

ISTIQHFAR: yang sungguh resah..taknak tidur pun walau mengantuk.Lebih-lebih lagi dengar lak suara abang Emill bercakap potpetpotpet lagi dia tak boleh tidur.Memang renyah dan kesian dia.Mulut disumbat menyusu tapi mata melilau tak tidur-tidur. Dia mabuk sebab winding roads.Buktinya 3x muntah secara sederhana.

MAMA to EMILL&ISTIQHFAR: pulak stayed calm je mengawal gerak geri abang Emill takut terkena Istiqhfar.Kenkadang tak sedar bersilat@berkungfu dalam kereta tu bila menjaga keamanan. :) I pun mabuk jugak sebenarnya.

WAN-WAN: (my mom and my makteh):My mom drove the car dengan mata yang mengantuk..So she kept on singing,chewing kudapan and talking.hahaha. Sometimes bila Emill melasak,my mom akan suruh dia duduk diam.My makteh pulak curi-curi tidur sebab dia kena kerja shift malam (she's a nurse) heheheheh

Memang lunyai bila balik dari kenduri kahwin.Lebih-lebih lagi kalau rumah kenduri yang jauh.Walaupun bukan kenduri sendiri tapi kenapa rasa penat jugak bila balik tu ye?Padahal pergi tuk makan je.

Balik tu terus mandikan Emill sebab sampai rumah pun dah dekat pukul 6pm.Kemudian mandikan Istiqhfar.Lepas mandi massage badan Istiqhfar.Lena ah dia tidur..keletihan sangat dia tak tidur lena siang tu...owh btw ini adalah kenduri kahwin kedua yang pernah Istiqhfar pergi.

Itu aje nak cerita.Have a blessing Monday everyone!! :)

27 November 2011

4 destinasi

On last Tuesday,we had a quite busy day.Woke up and as usual mandikan anak-anak dan diri sendiri dan bersiap sedia tuk keluar.

Destinasi pertama adalah a baby's shop.I beli botol susu tuk Istiqhfar,puting silikon dan latex dua-dua beli.Nak try yang mana dia suka.Tapi my husband and Emill je turun.I duduk dalam kereta sebab hujan renyai..so kebosanan I pun camhoring. Tu pic no 1 and 2 kat dalam kereta..ish ish..apa pasal la amik gambar gitu?motif?peningkah??!!!ha ha ha.(yang..jgn marah,pic xsenonoh sikit :p.) .Istiqhfar tidur lena dalam suhu yg sejuk2 best.Kat tempat kaki tu memang ada beg I put my kids' stuff.Senang letak bawah tu,kalau nak amik napkin ke,susu Emill ke,toys ke just bongkok je amik...praktikal kannnn...

Destinasi kedua adalah ke office my husband (heppp!! selalu sangat gi office husband ni..spy ke pe)^_^..taklah I went there to use their internet service as I no longer have my broadband since I got this bb..kesian kannnn..hehe..takla I ok je update blog guna bb,cepat dan pantas..(Aik bukan cepat dan pantas sama je ke maknanya?).

Gunakan internet tu nak isi form daftar pre school tuk Emill.Iye,Emill akan ke sekolah tahun hadapan.Walaupun hujung tahun ni dia baru genap 3 tahun tetapi masuk je 1 januari dia dah dianggap 4 tahun dan kena join preschool bukan playschool ye.Hait,lama jugaklah mengisi form tu..asyik error je..last2 dia kata boleh isi borang manual..haitttt....ni la yang tak bestnya online system kannnn...

Destinasi ketiga adalah rumah ibu mertuaku..owh sungguh sedap my mom in law masak gulai ikan sembilang,ada telur ikan sembilang jugak..I makan licin. Tu gambar no 3 duduk atas kerusi di rumah mak mertua..Istiqhfar masih lena,bangun tuk nyusu je...dari rumah mak mertua,kami ke rumah our friend anord..

Destinasi terakhir iaitu rumah anord adalah untuk mengambil breast milk storage bags.Dah alang-alang kat umah anord ni,kami pun pergi jenguk kandang kambing dia.Rupa-rupanya tak hilang lagi phobia Emill pada kambing.Boleh lihat gambar no 4 di atas Emill merengek ajak balik.Babah cebek ajuk dia..hihi. Dia nak babah dukung takmo jalan sendiri. Dengan anak kambing yang supercute pun dia takut.Istiqhfar relax je tidur I kendong.Anak sulung anord nama affa sayang and berani dengan kambing-kambing tu.I xsnap pics dalam kandang tu,ada kambing kat situ yg masuk pameran di MAHA juga.

Keluar kandang kambing masuk kandang lembu..ehek takla.Then kami borak-borak kejap depan rumah anord sambil tengok anak-anak main.Seronok Emill main kat rumah aunty anord.

Balik tu kepenatan dan budak tocik yang duk lena tidur di kesemua destinasi mula la segar tak dapat tidur malam tu..gelak-gelak minta diagah hokeh!!!....

What a fun day to spend with my loved ones...

24 November 2011

Istiqhfar Irtzaz is 3 months old

Salam.Istiqhfar sudah 3 bulan.Beratnya sudah 6.42kg..Yay!!Gambar-gambar di atas sewaktu hantar Istiqhfar jab 3 bulan.Dia jerit nangis sekejap waktu jarum cecah peha dia then he was ok.Dari hospital kami bawak anak-anak gi makan and shopping lagi...

Lately makan apa pun I order hot chocolate,sebab dah biasa waktu pantang minum milo panas je..rasa lega je tekak.ok je tak mual walau makan ayam ke,ikan ke.
Emill kelaparan sangat,dia makan guna tangan.Istiqhfar lena je tidur..lapang mama nak makan..heheheh

Bila dah masuk 3 bulan ni,kepala dia dah tak lentok kiri kanan lagi.Dah tegap dah.I pun dah cukup 3 weeks jugaklah mula buat stok susu tuk dia.Kenkadang susah jugak nak explain bila orang tanya nape tak ajar anak minum susu tepung (susu formula) etc tapi I do this for my son's sake so kena sabar and tahan sikitlah. :)

Istiqhfar sekarang sudah pandai senyum dan gelak juga bila diagah.Kuat berborak.Bila tak tidur,malam-malam pun dia ajak I borak.

Malam lepas jab tu badan dia panas sekejap tapi menjelang subuh dia berpeluh and tak demam lagi.Syukur..
Gambar last tu nampak dah nak dekat sama besar dah adik dan abang..hehehe

Itu aje untuk update 3 bulan usia anak bujangku.. Adios... Wink!wink!

21 November 2011

Istiqhfar's outing day

Salam.Yesterday we went to shop Istiqhfar's stuff.yeah!Dah besar sikit,so dah boleh melaram pakai jeans dah budak tocik ni.Kami gi makan kat The Garden dulu then baru meneruskan misi mencari keperluan tuk Istiqhfar.Abang Emill didn't follow us sebab biasanya hujung minggu dia teman wan pergi kenduri.owh sedap jugak bagi I makanan kat The Garden. Deco kedai pun menarik..My husband order lavender tea(pic no 3 tu),I terlupa lak nak rasa,sekarang baru terkenang.Tapi I makan cepat-cepat sebab Istiqhfar dah start rengek-rengek.Terus dekat situ bf dia.Overall it was a fun day.
Itu je.Daaaa..happy Monday to u guys.


-lip-

MY BUDDIES

MY STORIES