31 January 2011

THOUGHT.

Got so many works to do..i must finish and complete all works before end of this July. Working like bees now. My appetite still doesn't come. I'm able to eat once a day only. Only during breakfast. Then after morning my appetite totally shut down!! I also manage to drink anmum once a day.I  thank my mom for helping me a lot during my second pregnancy. 

Wow!! what else to say, I can't wait for this CNY so that I can lay down and close my eyes...no need to drive to work just layan Emill who talks a lot now. Yes, he has so many questions to ask. I always correct him when he uses Malay words, I make him say those words in English.hahahah..not to be proud with other people's language or condemn our mother's tongue but just to ensure he isn't left behind and just 'melopong' when other kids speak like so berabuk in English. I really think that all parents should start using English Language even bahasa pasar to boost up their children's self esteem at school. Do not wait until they are at kindergarten to know CAR is kereta, BOY is budak lelaki etc. Pity them, I know cause I'm dealing with hundreds teenagers everyday and I bet u it's hard for them to even say simple words in English when they do not have any confidence. Help your kids even with using simple instructions like ''TAKE" ''GIVE" "THROW" something simple ok....uishhhhhhhhhhhhh I end up giving talbiah pulak..tapi seriously, we as parents should help our kids..somehow I believe that being able to communicate in different languages can really make our kids have high self-confidence. 

I adore my cousin. She is a housewife and she only studied until form three. However she is so brave to speak her pasar English Language. She does not even bother about people around her, she just continues using this language like so rojak..It's ok even though it's rojak as long she's confident and her words understood.
Well even if we can't construct correct English sentences at least introduce things in English to our kids such as ants ke, toys ke, names of animals ke then just mix with Bahasa Melayu. This doesn't mean that we want to destroy our Bahasa Melayu but this is one of the ways for those parents who have problems in EL to teach EL to their kids. This is better than nothing right? Such a waste if we don't share this language with our kids. 

I do encounter problems to teach my boy because he spends most of his time at his babysitter's place and they speak Malay Language. But as I mentioned earlier when he says 'hujan' i would change to ''do u mean raining?' yes he's able to understand both.  Yang paling best recently he said ''semut api, pijak..pijak..'' his BM is good. Thanks to his babysitter's family. With me, i only use EL with him and I don't care even if people say berlagak or whatsoever. To be frank I see Emill is more comfortable to use BM but if I buat dunno je he automatically changes his language. For example once he asked for drink and he said like this ''mama....air....air'' I purposely ignored him. Then he proceeded ''mama...drink mama''. hahahah..see, our kids know what we have taught them right.So parents out there, don't be afraid to introduce this second language to our kids..help them!!!!!!!

My prayer is for him to master both languages. and it is a big big big bonus  if he can understand other languages too..Okies..feel nauseous tetiba...daaaaaaaaaa

salam.

24 January 2011

same=sama

salam semua..semoga sihat-sihat belaka.saya pulak fuh! makin berisi sejak berenti bf emill ni terus tambah 2kg serta merta.terkejut jugak sebab baru mengandung dua bulan tapi naik mendadak walaupun selera makan memang kurang. mengandung kali ni mabuk sepanjang masa...high je............hihi. Emill yang nak jadi abang tu makin lasak dengan aktiviti-aktiviti yang tak reti duduk diam dia. Malam-malam saya dah tak larat nak bacakan dia buku, selalunya saya akan bercerita sahaja dengan dia..sampailah dia terlelap.kenkadang saya yang terlelap dulu.Emill terkebil-kebil la sendiri sampai terlelap. saya belum lagi buat buku (buku baby). insyaallah minggu ni saya usahakan pergi klinik. asik balik lewat je kerja so memang tak de chance nak gi memana.

baru je godek2 tengok fb, tetiba terjumpa gambar ni yang my bro upload kan..ini my pic with my ayah..he passed away when i was dua tahun 3 bulan. agaknya inilah gambar terakhir kami bersama. pada 19th january yang lalu genaplah 28 tahun ayah pergi meninggalkan kami. al fatihah.

 dulu tak pernah perasan tapi bila tengok gambar ni kali ni baru perasan saya ada rupa Emill..ehh Emill ada rupa saya waktu kecik. sama tak??or korang rasa tak sama?hahahah


i'll update more soon..tak berapa nak stabil lagi ni..tak sabar nak habiskan trimester pertama ni... :) doakan kesejahteraan saya dan anak-anak ye..May Allah bless u guys too...mwahhhhhhhh...

10 January 2011

ABANG EMILL

Assalammualaikum.... :) banyak betul perubahan yang berlaku seminggu dua nih..Sudah seminggu i officially stopped breastfeeding Emill. I cuba teruskan bf dia tapi tak boleh, rasa perut i cramp. Then memang sakit sikit lah. Emill akan menjadi abang sebenarnya sebab tu I tak dapat bf dia. I believe in tandem nursing tapi tak dapat practise kan buat masa nih sebab memang it hurts. ok bercerita tentang menjadi abang ni..alhamdulilah I sudah 6 minggu 6 hari pregnant. Pada pagi harijadi Emill (hari Isnin,27hb dec) I check positif then pada hari Selasa tu I demam.Pada hari Rabu pulak I gi klinik sebab demam tu then terus lah check pregnancy...sekali doctor tu cakap negatif. Before gi klinik memang I minum banyak air sebab tekak sakit so I anggap test tu tak accurate. Balik tu i test lagi memang positif lagi. Minggu berikutnya I kerja. Sampai lah hari Sabtu (Dua hari lepas) I terus gi pakar sakit puan and dia terus scan dan nampak our little one di dalam..sudah 6 weeks 4 days ikut scan..alhamdulilah..Emill pelik je tengok doctor check tummy mama. Terus mengukuhkan lagi fikiran Emill yang mama sakit...sebabnya I bagi reason pada dia tak boleh bf sebab I sakit. Dia percaya and menangis.. I pun rasa sebak tengok dia nangis sebab fikir I sakit or maybe dia fikir ''ala..xdapat bf lagi''.. lagi syahdu I pun pura-pura nangis and dia pujuk ''mama...don't cry, don't cry mama'' sambil nangis-nangis. I letak sirap sebenarnya, itu yang dia ingat I sakit. Dia fikir itu adalah darah.

now bila tanya nak bf ke tidak dia akan jawab ''mama sakit''. Masalah utamanya Emill ni taknak susu formula sangat. Kalau dari pagi ke petang di rumah babysitter di cuma minum 2 botol. Sekali minum 4oz je. Sekarang kalau terjaga malam dia akan merengek. Dia ada minta juga kadang-kadang bf tapi dia sendiri kemudian akan kata ''mama sakit''. Sedih wooo ceraikan bf ngan anak..

Bercerita tentang minggu-minggu awal pregnancy kali ini...Mabuk sudah tentulah..mabuk-mabuk pun I telan je makanan...Selera tak ada tapi nafsu nak makan ada..how?ahahahah. Tahun lepas I car pool ke tempat kerja. Tahun ni I drive sendiri..Itu lah I nak tanya ada tak sesiapa rakan bloggers yang drive kereta manual ke tempat kerja? Perjalanan dari rumah ke tempat kerja I dalam 40 minit (if speed). Jauh I rasa sejak berbadan dua nih..dulu ok je.



Abang Emill sekarang sebelum tidur dia akan suruh mama bacakan buku cerita. Buku-buku tu dia dapat time birthday dia. Pakcu and Maklong yang bagi. Dulu I tak percaya pasal bacakan buku sebelum anak tidur. I anggap itu dalam drama je. Tapi now Emill sendiri minta I bacakan buku. Dia akan ambil buku, cakap ''mama read'' dan kemudian dia duduk diam. Ada sekali tu babah bacakan tapi babah pergi tukar cerita tu kepada cerita BOGEYMAN yang babah reka sendiri, terus Emill takut nak minta babah bacakan buku cerita. Sajalah tu trick babah  taknak bacakan buku untuk Emill lagi.=p Kadang-kadang i pun reka semula cerita dalam buku-buku tu. Contohnya kalau pada hari tu Emill tak bagi Khadeeja (his cousin) mainan dia, I akan reka cerita pasal seorang budak yang tak suka share barang dan akibatnya. Dia akan dengar dengan kusyuk sampai terlelap. Eh..mama ni singing ke story telling pun tak pasti dah. I sendiri pun suka baca buku-buku fairytales. hah! berangan. Kena tambah koleksi buku Emill sebab tiap malam sekarang baca buku yang sama berulang. Emill tak bosan, I pulak yang bosan.

I rasa Emill terasa kehilangan bf bonding. I feel the same too. Sebab itulah agaknya sejak I tak bf dia, dia minta I bacakan buku sebelum tidur. At least we  can spend time together just like those days when he wanted to sleep.  

ini gambar Emill ngan babah. Gitar ni mommy bagi time birthday Emill.

nak tau tak...subuh tadi, ada sorang pompan tu pasang lampu dalam kereta. dah abis lalu tol yang pertama baru dia sedar..hahahaha....malu malu sure orang fikir "apahal pompan ni?" lupa sebenarnya..sedar-sedar pun sebab terasa ada seakan cahaya dari langit menyuluh kepalaku

MY BUDDIES

MY STORIES