10 January 2011

ABANG EMILL

Assalammualaikum.... :) banyak betul perubahan yang berlaku seminggu dua nih..Sudah seminggu i officially stopped breastfeeding Emill. I cuba teruskan bf dia tapi tak boleh, rasa perut i cramp. Then memang sakit sikit lah. Emill akan menjadi abang sebenarnya sebab tu I tak dapat bf dia. I believe in tandem nursing tapi tak dapat practise kan buat masa nih sebab memang it hurts. ok bercerita tentang menjadi abang ni..alhamdulilah I sudah 6 minggu 6 hari pregnant. Pada pagi harijadi Emill (hari Isnin,27hb dec) I check positif then pada hari Selasa tu I demam.Pada hari Rabu pulak I gi klinik sebab demam tu then terus lah check pregnancy...sekali doctor tu cakap negatif. Before gi klinik memang I minum banyak air sebab tekak sakit so I anggap test tu tak accurate. Balik tu i test lagi memang positif lagi. Minggu berikutnya I kerja. Sampai lah hari Sabtu (Dua hari lepas) I terus gi pakar sakit puan and dia terus scan dan nampak our little one di dalam..sudah 6 weeks 4 days ikut scan..alhamdulilah..Emill pelik je tengok doctor check tummy mama. Terus mengukuhkan lagi fikiran Emill yang mama sakit...sebabnya I bagi reason pada dia tak boleh bf sebab I sakit. Dia percaya and menangis.. I pun rasa sebak tengok dia nangis sebab fikir I sakit or maybe dia fikir ''ala..xdapat bf lagi''.. lagi syahdu I pun pura-pura nangis and dia pujuk ''mama...don't cry, don't cry mama'' sambil nangis-nangis. I letak sirap sebenarnya, itu yang dia ingat I sakit. Dia fikir itu adalah darah.

now bila tanya nak bf ke tidak dia akan jawab ''mama sakit''. Masalah utamanya Emill ni taknak susu formula sangat. Kalau dari pagi ke petang di rumah babysitter di cuma minum 2 botol. Sekali minum 4oz je. Sekarang kalau terjaga malam dia akan merengek. Dia ada minta juga kadang-kadang bf tapi dia sendiri kemudian akan kata ''mama sakit''. Sedih wooo ceraikan bf ngan anak..

Bercerita tentang minggu-minggu awal pregnancy kali ini...Mabuk sudah tentulah..mabuk-mabuk pun I telan je makanan...Selera tak ada tapi nafsu nak makan ada..how?ahahahah. Tahun lepas I car pool ke tempat kerja. Tahun ni I drive sendiri..Itu lah I nak tanya ada tak sesiapa rakan bloggers yang drive kereta manual ke tempat kerja? Perjalanan dari rumah ke tempat kerja I dalam 40 minit (if speed). Jauh I rasa sejak berbadan dua nih..dulu ok je.



Abang Emill sekarang sebelum tidur dia akan suruh mama bacakan buku cerita. Buku-buku tu dia dapat time birthday dia. Pakcu and Maklong yang bagi. Dulu I tak percaya pasal bacakan buku sebelum anak tidur. I anggap itu dalam drama je. Tapi now Emill sendiri minta I bacakan buku. Dia akan ambil buku, cakap ''mama read'' dan kemudian dia duduk diam. Ada sekali tu babah bacakan tapi babah pergi tukar cerita tu kepada cerita BOGEYMAN yang babah reka sendiri, terus Emill takut nak minta babah bacakan buku cerita. Sajalah tu trick babah  taknak bacakan buku untuk Emill lagi.=p Kadang-kadang i pun reka semula cerita dalam buku-buku tu. Contohnya kalau pada hari tu Emill tak bagi Khadeeja (his cousin) mainan dia, I akan reka cerita pasal seorang budak yang tak suka share barang dan akibatnya. Dia akan dengar dengan kusyuk sampai terlelap. Eh..mama ni singing ke story telling pun tak pasti dah. I sendiri pun suka baca buku-buku fairytales. hah! berangan. Kena tambah koleksi buku Emill sebab tiap malam sekarang baca buku yang sama berulang. Emill tak bosan, I pulak yang bosan.

I rasa Emill terasa kehilangan bf bonding. I feel the same too. Sebab itulah agaknya sejak I tak bf dia, dia minta I bacakan buku sebelum tidur. At least we  can spend time together just like those days when he wanted to sleep.  

ini gambar Emill ngan babah. Gitar ni mommy bagi time birthday Emill.

nak tau tak...subuh tadi, ada sorang pompan tu pasang lampu dalam kereta. dah abis lalu tol yang pertama baru dia sedar..hahahaha....malu malu sure orang fikir "apahal pompan ni?" lupa sebenarnya..sedar-sedar pun sebab terasa ada seakan cahaya dari langit menyuluh kepalaku

19 comments:

Yob4Ever said...

Tahniah...srnknya abg emill nak dpt adik...

LIP (^_^) said...

to Yob: thanks Yob

ieda a.k.a mama erfan said...

tahniah u... bestnye nak dapat baby lagi.. doakan i ye..

LIP (^_^) said...

to ieda: be strong ye ieda..

Marsha~ said...

woaahhh... congrats!!! bestnyeee... dulu Qila pun stop sendiri masa sy pregnant... susah gak at first sebab dia mmg kaki ngempeng sepanjang malam... dia stop sendiri sbb doktor ade cakap, sampai waktu susu akan jadi tawar sebab perubahan hormon... tu sbb dia stop kot..

~ As ~ said...

tahniah, nak ada baby lg... saya dl drive manual jg time pregnant , ok je...

CGG said...

sonok tgk baby:)

cgg pun tak shabar nanti kelahiran bb

LIP (^_^) said...

to marsha: thanks marsha..:)

LIP (^_^) said...

to as: ok as..;)tq

LIP (^_^) said...

to cgg: salam kenalan mom to be!! :)

Elin said...

Lip..firstly congrat ek. Emil encem nak dpt adik dah. Ala sedih i bc yg emil kena stop bf. Dpt bayangkan, coz my bb also bf smpi skrg. Fikir jugak cemana la klu nak stop bf bila umur dah 2 thn nnt..lagi beberapa bulan jer. Sure sedih giler..sebab sure tak rasa bonding time tu. Same mcm emil, my dotter wina..klu kat umah pengasuh minum 2-3 botol jer FM, 4oz. Tp i still pump n selang dengan FM. Hope Emil kuat k..seronok nak dpt adik.. :)

LIP (^_^) said...

to elin: alamak elin u buat i terus nk nangis...memg sedih pisah bf ngan anak..sebelum ni dia memang tak sabar2 bila kita nak bf dia..now dah xdpt nk tgk raut wajah ceria dia bila nak start bf tuh ..

Elin said...

u jgn la sedey...da terpaksa putus susu kan..bukan sengaja kita tanak bf. Lagipun nnt memudaratkan u n ur bb. Hope kuat k, Emil pun paham tu..mommy die sakit. I dapat rasakan ape yg u rasa. Coz i also bf my bb :(

sz | m.s.s said...

ooo dearrrr! congrats! happy for u! :)

liely said...

congrats lip...emill nk dpt adik da..

Mrs. PinkJamboo said...

congrats dearest kak lip.... happy nya dengar emil nak jadi abang...please take care of yourself. see ya soon!

LIP (^_^) said...

to elin: okies dear..:)

to sz: thanks dearie..

to liely: tenkiu liely

to lisa:thanks dear..see ya soon

mummy_adam said...

Tahniah!! and take care..

Adam pun kurang suka FM so i try bg fresh milk and alhamdulillah dia suka.. so ikut mood dia lah nk FM or fresh milk..

-aNida OtHmaN- said...

TAHNIAH......teruja dengaq mUmmy emILl dh pretnen..... take care yaa

MY BUDDIES

MY STORIES