30 March 2011

my forth month of pregnancy

After hibernating for 4 months,I finally gagahkan diri bershopping sakan.ada jugak keluar gi giant dlm tempoh 4 bln ni tapi membeli belah brg kehendak berbeza dengan barang keperluan.Dah mula rasa pergerakkan my baby,tapi masih tak kuat.alhamdulilah selera makin ok dua tiga hari ni.Dua hari lepas dapat makan nasi dengan ikan sembilang.Bahgia sungguh sebab before this pulun makan waktu pagi je, menjelang tengahari sudah start mabuk.
Kalau dapat makan tghari pun then akan loya semula.hehehe....yang bestnya sekarang kalau sakat emill panggil dia 'baby',dia akan kata 'bukan baby,ini abang'.wah,abang emill dah menunjukkan ciri-ciri seorang abang.kat bawah ni gambar mamanya kemain happy dpt keluar to emill mengantuk.nak tau apa kerja dia dlm troli tu?dia buang price tag baju2 yang nak beli.I xperasan,bila nak bayar je tgk dah ada tag,terus x jadi bayar sebab malas nak pusing pergi cari yang ada tag.abang emill ngantuk ni byk kali dia menguap sepanjang kami berjalan.....

ni memang tahap tak larat sangat terus dia tidur.dah tiga minggu berturut-turut Emill demam tapi cuma sehari sahaja.lepas makan ubat dia ok.I'm a bit worried.

28 March 2011

ALIMKIDS PLAYGROUP

this entry is about alimkids playgroup that Emill has been joining for a month already. it's only once a week on Saturday for one hour only. This programme requires mommies to sit and guide their kids too. It's like a mom and child programme jugak lah. Tapi best because mommies also have chances to dance, sing and learn together with their kids. At least we can spend time with our kids after working 5 days a week kan kan. This playgroup is for those ages 2-4 only as a preparation before they enter their kindergartens' world!! yang paling aku suka adalah time ni la dapat monitor Emill and tengok social skills dia. Aduyai pemalu tahap dewa tapi kalau kat umah dia happening tahap dewa!!biasalah tu kat gelanggang sendiri tunjuk taring..hahah.


This was during the preview sort of like trial la for the programme.I immediately fell in love with the programme (aku yang hover) sebab nya aktiviti nya ringkas dan it stresses on educating our kids to be good Khalifah. Emill suka sebenarnya dapat main water color tapi buat muka serius okeh.


Khadeeja (my bro's daughter) with her Bonda also joined the programme. She is 1 year plus but considered 2 years old kan if ikut tahun.


after the trial programme, i quickly registered Emill to enroll. On the first week he went with his Wan. but this picture taken on the second week. still malu-malu lagi waktu nih..payah sangat nak suruh dia ke depan. Dia senyum simpul-simpul gini je. tapi aku tahu dalam hati nya dia sangat bahagia walaupun dia segan.ahaks.


this was the third week. tekalah sapa yang lukis mata and mulut pada puppet tuh? ehem..ehem..art time paling Emill suka tapi mak-mak yang lebih suka..
 


ok ini yang terkini. Sabtu lepas. Ni Emill tengah sibuk menampal nak buat epal. Suka dia nyanyi lagu Ant on The Apple AAAAAAA...AAAAA is the sound for A dengan lagu Head and Shoulders Knees to Toes..ayoyo dalam versi Emill nya loghat dia nyanyi..Dia suka menyayi sekarang, yang lawaknya menyanyi dengan suara lantang tapi tapi tapi dengan slang tersendiri (pelat2 sikit)..ada satu hari tu dalam kereta aku tengah borak ngan babah dia and my mom. Dia melalak lalak nyanyi lagu Insyaaallah Maher Zain (sungguh jiwang dia sambil mengadap cermin pandang luar) sampaikan kitorang tak dapat dengar suara kitorang sendiri. aik dah cerita pasal menyanyi pulak. pasal alimkids playgroup ni memang aku gemar sangat bila tahu ada programme ni. My friend Anord yang bagitau. Sebab dah lama dah hantar Emill ke such a programme yang pendek dan yang penting it uses English Language as its medium of instruction maa...and it's for muslim kids. hahah..promote abis. try la..hope u guys have a wonderful monday!!!

24 March 2011

sedikit cerita..

salam..lama dah tak mengupdate nih...sebab laptop rosak then ditambah pulak dengan tahap kemalasan yang membuak-buak. selera pun belum datang lagi walaupun sekarang dah masuk 4 bulan. hehe..kat bawah ni bukan pic adik emill..tapi emill irtzaz..:) dah banyak betul ilmu2 baru yang dia belajar..yang baik dan yang tak baik pun ada..tapi as a mom i always pray that he is away from negative influences... ^_^ sekarang ni i send him to alimkids playgroup. kelas ni hanya pada hari sabtu selama sejam sahaja..baru tahu emill ni tahap pemalunya sangat tinggi.........tersipu2 taknak ke depan etc. nanti next time i talk more about alimkids playgroup ni k, now nak buat kerja sikit.. hope u guys have a great day!!!adios...



ni pic emill itrzaz time kena jaundis..7 hari selepas lahir.

MY BUDDIES

MY STORIES