29 April 2011

Update

Salam jumaat...dah seminggu I start pakai baju maternity ke sekolah.kira minggu ni dah 22 weeks la mengandung.emill dulu lewat sikit I start pakai sebab time tu perut kecik lagi kut.hahaha...bebaru ni timbang,dah 51kg my weight.dalam sebulan naik 3kg.ish ish ish...selera makan yg menjadi-jadi.agak-agaknye last timbang before deliver nanti berapa la agaknya berat I...ni la my terkini chubby cheeks...tapi takpe,demi anak-anak tercinta,mama xkisah gemuk pun.(Nanti struggle la turunkan balik,yeke? ;p)

Ok la selamat bercuti 3 hari semua...daaaa.....
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

26 April 2011

my musyuk

Mama n babah love u emill irtzaz no matter what.each time when we look at u sleeping,we will laugh talking about ur perangai n kenakalan.Owh boy,u drive us crazy but ur telatah buat mama senyum!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

24 April 2011

emill got his first cert




on saturday 23rd april 2011,emill completed his first module at alimkids' playgroup.I pun xsangka akan ada hari penyampaian sijil lepas abis 1 modul.Congrats my dear Emill Irtzaz and khadeeja irzan.mama@makngah really loves u guys..mwah!!

21 April 2011

that's sweet!!

Now Emill talks a lot.He is experimenting all the words that he gets from his surrounding..


he loves to frown like this!! i do find this funny..:)



Mama   : isk..isk...(With my flu)

Emill    : (with his kerut dahi) nape nangis?( sambil touching my cheeks)

Mama   :isk!!isk!! (Even louder,saje pretending to cry to see his reaction)

Emill    : jangan nangis...Emill ada..Emill ada...

Mama  : that's so sweet Emill.....

(all this while i thought anak perempuan je concerned ngan others' feelings..hehe)




15 April 2011

sunny friday

it's friday already..lega...apa projects weekend korang??kekitorang belum ada apa2 plan lagi..tapi macam teringin makan teppayaki lor...best best best...uish now selera dah makin ok so memang bahgia sangat.emill makin lasak nak bersilat je ngan mama,sebaik mama cool je.ehehe.wordless friday actually ni.saje nk menjengah blog jugak.happy friday to you people..!!!

04 April 2011

terrible three

sedang pasang kekuda, cuba untuk menyerang mama ni. dengan sarung hp mama sebagai glove kat tangan dia tu. oh boy!!
 my babah is my role model!!!love you babah!!

Salam. while having breakfast with some of my colleague,we talked about children.then this term 'terrible three' suddenly popped out from one of my friends. She talked about her children as they became three years old they started to show their feelings and threw a tantrum. i just dug more about this issue because I have a two years plus boy kan. Just wanna share here with you mommas out there. i dah translate kan article ni to make it more readers friendly.hehehe...here it is..


Kanak-kanak yang berusia dua tahun akan mula merasa sangat teruja untuk meneroka kehidupan mereka dan kadangkala mereka akan melangkaui batas yang sepatutnya. Apabila ditegur oleh ibu bapa, mereka akan membalas semula dengan cara negatif (menjerit dan sebagainya). Kalau kanak-kanak pada usia ini mengamuk atau kecewa, ini kita gelarkan sebagai ''terrible two''. Kanak-kanak pada usia tiga tahun juga mengalami perkara yang sama.Sama seperti orang dewasa yang mengalami kekecewaan dalam hidup, mereka juga melalui fasa-fasa terpaksa berkongsi dan bersimpati terhadap kanak-kanak lain. Menjerit semula pada anak-anak atau tidak mengendahkannya hanya akan membuat keadaan bertambah teruk lagi. Sebaliknya kita perlulah cuba bertenang dan jangan mengambil terlalu serius kelakuannya itu. Ok kat bawah ni ada teknik-teknik mengawal anak yang sedang mengamuk, mana tau sesuai kita guna tuk anak-anak kita.Yang penting kita usaha+doa=berjaya (ini sama macam i punya falsafah tuk spm dulu, hehehe)

1) jangan hilang kawalan: kalau dia mengamuk, peluk dia dan cuba tenangkan dia seboleh mungkin. 

2)ingat bahawa kita adalah orang dewasa: sekiranya anak mengamuk di khalayak ramai, jangan asyik bimbang tentang apa yang orang lain fikir.Sekiranya dia mengamuk dengan membaling barang atau memukul kanak-kanak lain,cepat-cepat bawa dia ke tempat yang lain. Sekiranya di rumah bawa dia masuk ke biliknya. Beritahu sebab kenapa dia di bawa ke situ contohnya kalau dia memukul adiknya. Beritahu dia juga bahawa kita akan berada di situ sehingga dia tenang. (owh i always do this, sebelum i jumpa article ni pun,i memang akan bawa Emill masuk bilik bila dia berkasar dengan kanak-kanak lain.Di dalam bilik dia akan tenang semula, I juga akan berbual dengan dia, dan dia akan ceria semula. Selagi biarkan dia terus bermain, lagi more chaos he will create)

3)berbincang dengannya tentang apa yang telah dilakukan: bila ribut dah reda, tanya anak apa yang membuatkan dia marah. (Sekarang ni Emill dah tahap boleh cerita kenapa I marah pada babah dia. Means dia tahu dia salah dan sebab I marah. )Cuba ajar anak bercerita tentang perasaan mereka instead of letting them show their feelings (ni masih dalam peringkat percubaan). Sekiranya dia mengamuk sebelum nak tidur malam, peluk dan tenangkan dia,kemudian esok baru tanya sebabnya kenapa dia marah-marah malam sebelumnya.

4)cuba kenal pasti situasi yang menaikkan kemarahannya: sekiranya dia mengamuk waktu lapar, pastikan bawa makanan sebelum dia lapar. Anak-anak juga sama seperti kita tak suka diarah. Lebih baik kita bagi mereka pilihan dari mengarahkan (owh ini I pun xpasti). Contohnya waktu makan,tanyalah dia ''nak makan nasi ke mee?'' Ini lebih baik daripada kita cakap "makan nasi!!!".

5) perhatikan tanda-tanda tekanan perasaan:mengamuk, menjerit dan baling barang adalah perkara-perkara yang normal bagi kanak-kanak. sekiranya dia mengamuk setiap hari, bawalah anak merujuk paed. (huh, ni dah tahap serius lah)
okey rasanya dah panjang lebar nih. better I stop..u guys cool tau walaupun anak-anak tengah bergusti (bergurau sakan) kat belakang....hahaha..that's the beauty of being parents!!!

chow...
 

MY BUDDIES

MY STORIES