30 May 2011

Potty training

Amaran:Jangan baca sekiranya anda tengah makan,minum atau anda seorang yang pengeli..

Alhamdulilah dah besar anak mama.Dah masuk 2 tahun 5 bulan dah Emill Irtzaz ni.On Saturday 28th May,I mula potty training tuk Emill.I ajar dia pakai underwear tp dia keeps on calling underwear tu 'pender' dan panties.ayoyoyo.whatever!Since I berholiday selama 2 minggu so I nak gunakan masa yang ada tuk ajar dia weewee- and- poopoo- bagitau.Pagi-pagi lagi dia dah excited nak mandi bila diberitahu nak pakai underwear.Underwear tu dah lama I beli tapi tak seserius ari Sabtu tu la dia pakai.Ahah ada plak pakai serius and tak serius ek...

Keputusannya 4X dia weewee tanpa bagitau (maksudnya kat atas kerusi,kat atas lantai dapur,kat depan tv,kat depan pintu grill umah),dan 2X bagitau dan sekali poopoo bagitau. I tak beli pun lagi training pot tuk poopoo tu.Nantilah arini ke,tapi lagi mudah bila dia poopoo terus dalam toilet.

Bila malam tiba dah bermasalah bila dia taknak dah pakai diaper.Puas jugak nak terangkan kat dia.Nangis-nangis nak pakai underwear gak.Pada hari kedua,pagi je dia pakai underwear,then tengahari kami keluar so I sarungkan diaper.Harini hari ke 3,I kena tunggu and lihat je how kan harini..Hopefully semuanya berjalan lancar and I berjaya la buat Emill survive without diapers especially during days time.Wish me luck buddies.. ;)

By the way,have a great monday..you all kerjakan?..selamat bekerja...ehehehe..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

27 May 2011

Hari ini dalam sejarah

I went shopping alone at a mall!!! So selekeh with my baju kerja I rushed to the mall..my adrenaline ran so fast!!I just couldn't wait any longer.bersemangat je menuju mall.since I got pregnant ( my second baby)that was the first time ever I stepped in the mall without any teman!!so above is my pic that I took inside a fitting room.(my first attempt amik gambar sendiri nih,jadik x?)..sebagai bukti memang I gi sensorang pun..tapi kan tapi kan I memang tak larat dah after walking for two hours..cepat2 I balik sebab rasa mengah dan penat...

I went there to find accecories for my makteh.she had a dinner tonight.The theme is bollywood so I belikan makteh gelang and several things. Jap lg I nk gi rumah makteh tuk jadi juru make up dia..Makteh has slowly recovered from her operation.Dia masih lagi cuti sakit tapi her friends ajak join dinner jugak.By the way she's a nurse.Dinner for jururawat that she wants to attend.

Cuti sekolah u guys bawak anak2 ke mana2 x?enjoy your vacation to those who bring family somewhere!!yang xkemana-mana tu,home can be a great vacation place jugak ;)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

24 May 2011

Songkok

Dua tiga menjak ni he likes wearing songkok..time pergi wedding,my mom said dia tak bukak langsung songkok dia.Suruh pakai cap dia takmo..lebih menaikkan semangat dia nak pakai songkok lepas tengok abang-abang yang silat kat wedding tu pakai songkok.Nampak macam perwira bagi Emill kut..if nak gi wedding,Emill akan cakap nak pergi "pak pung" (dia ajuk bunyi kompang)...

Mama suka je tengok Emill pakai songkok macam budak sekolah agama :) cool je..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

22 May 2011

Our weekend

Cuti weekend ni rasa singkat pulak. Hari Sabtu anta Emill gi school sejam dia tu.Subuh Sabtu tu dapat msg dari my sis in law.Dia kata teacher Emill pesan bawak photo keluarga sebab nak buat photo frame.Aduyai,baru sedar yang kami takde gambar bertiga yang dah dicuci.Itulah yang tak bestnya guna digital ni,sebab my usaha tuk cuci gambar memang kurangla kan..semua save dalam laptop je....so no choice I bawak je gambar my hubby and I.Time tu I tengah pregnant kan Emill dua tiga bulan la. Sampai je waktu art class,I pun keluarkan photo tu.Terus Emill tanya "Emill mana?" I jawab "Emill was inside momma's tummy"...Then ada parent yang dengar my answer. Emill punyalah excited tunjuk gambar tu kat teacher dia.Parent yang dengar my words tadi suruh teacher tanya Emill yang Emill kat mana dalam gambar tu.Emill confident je jawab "kat dalam ni" sambil pointing at my tummy in the photo..hahahahah..bagus Emill,good answer!photo frame kat atas yang Emill pegang tu la kami buat bersama.Tapi bila sampai umah habis hancur Emill kerjakan frame tu.Nasib baik I dah snap photo awal2..

Hari Ahad pulak I mulakan operasi kemas bilik.Banyak sangat beg yang perlu disusun.I terpikir kena masuk dalam kotak je baru kemas masuk dalam almari beg-beg ni.
I pun terjumpa robot yang babah Emill belikan tuk Emill tapi tak pernah pasang bateri.Emill takut dengan robot tu rupanya..kehkehkeh...disebabkan Emill asik keluar masuk bilik,usik itu ini,I letak robot tu depan pintu.Sorry to scare u dear,mama nak settlekan kemas banyak benda before adik keluar... :) panjang lagi list perkara2 yang I nak buat before due..I buat perlahan-lahan.Then lewat petangnya gi giant cari bekas plastik besar beroda tuk masukkan beg-beg tu..Sekarang dah malam,rasa penat sangat tapi tak ble tdo lagi sebab baru pas makan..Emill dah lama tdo.Dah dua hari berturut-turut dia temankan wan dia pergi kenduri.Dulu time single I pun selalu kena teman mak gi kenduri,now I dah serah takhta peneman kenduri my mom to Emill...eheheh

Korang nye weekend macam ne plak?gi jalan ke mana? ;)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

18 May 2011

wesak's day 2011

Salam..yesterday sempena public holiday,kami sekeluarga pulang ke kampung.,nak naikkan batu nisan my arwah wan yang tersayang.Emill happy sesangat keluar masuk rumah,tak tidur2..lagipun dia seronok dapat main ngan my cousin yang lebih kurang sebaya dia.Time balik tu apalagi nangis la tak nak berpisah..

Di kampung inilah aku dibesarkan dan bersekolah rendah..



Emill+mama+adik

tengok tu...main-main je dia...

tolong angkat handbag mama...bonzer mama nih..

di bahagian hadapan rumah kampungku...


Sayu rasa hati tengok kubur wanita yang besarkan aku..Rindu sangat wajah manis wan yang sabar dan penyayang itu.I feel so lucky as I was given a chance to be close to my wan.She was always being patient.When I had problems or doubts,I would go to her.She would calm me and provide me with surah2 from Al Quran to recite. In fact, she was my guru mengaji too..Even when I faced a stupid crisis like jerawat tetiba penuh kat muka time nak spm dulu,I would ask her to pray that my pimples would go away.Everytime I came back from work,she was there waiting to eat her lunch with me..even if I came back home late.We always spent time to cook together...now she's no longer there for me...

That's why I want my kids to be close to my mom so that if my fate to go earlier,my kids will be there to pray for my mom (memanjangkan my doa) ;) mudah-mudahan........

12 May 2011

Nak mintak tolong korang nih...

Pagi-pagi lagi I dah surf website growinguptogether.com.my. Ni I tahu pasal website ni lepas tengok tv Sazzy Falak jadi jurucakap tuk website ni.Tadi I pun baca la tentang nutrition tuk ibu-ibu mengandung.

Terus dang!! Terkejut!!Sebab dia ada kata time mengandung antara forbidden meals adalah 'you char kway'.I pun tak pasti,maksudnya char kway tiaw ke pe??korang tahu tak? Dia kata ini adalah sejenis pastry yang dimakan waktu breakfast. Sedap dimakan dengan porridge dan soy milk.It is stated there yang 'you char kway' ni ada ditambah sejenis bahan kimia bernama 'alum'.Bahaya katanyaa.

I eat char kway tiaw always EVERYDAY!!Sebab itu je yang haku selera masuk tekak..how?I'm worried now..korang boleh bagi pandangan tak tentang hal ni?please!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

11 May 2011

emill visited wanteh


my mom's twin,my makteh was warded sebab nak operate tangannya.Ada masalah saraf.Seronok Emill bersuka ria main dalam bilik wantehnye.Enjoy betul dia.Hari pertama pergi dia berani duduk atas katil ngan wanteh,hari kedua lepas wanteh dah kena operate, tak berani dia dekat ngan wanteh.Sebab kedua-dua belah tangan wanteh berbalut.Nasib baik dia tak ajak wanteh gusti bila tgk tangan wanteh berbalut...moga our beloved makteh cepat sembuh!! ;)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

09 May 2011

Selamat hari ibu to all mommies

Alhamdulilah,kami sekeluarga (my siblings and families) dapat duduk makan bersama untuk meraikan hari ibu.Emill tak join sebab dia tidur awal.Jadi kami biarkan dia tidur dalam kereta..Mama and babah rotate makan jaga Emill.Emill penat sangat hari tu.Sian anak mama...

I nak wish happy mother's day to all mommies out there especially my mom,my mother in law,my late wan,my aunties,my sisters and my bloggers friends.Smile please mommies :) and let's pray our children will be good caliphs dunia and akhirat.Hope that they can survive and always guided to the right paths of life.amin.

Love u mommies because you are true heroes who melahirkan and membesarkan your children dengan ketabahan and kesabaran!!! ;) pat your own shoulders now!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

06 May 2011

Our sleepless nights

After coming back from aquaria,emill got a fever.For three nights we had sleepless nights since emill got flu+fever+cough=a hot body's temperature. Macam biasalah if kekanak demam,kul 3am je badan diorang start mengelegak.pics kat atas ni was on the first night.Pukul 3am tu dia bersemangat bangun and ambil kain yang I buat tuk sejukkan dahi dia then dia cuci basikal dia.Sambil cuci basikal tu boleh pulak dia suruh ambil gambar dia.Dalam setengah jam jugak dia cuci basikal tu..lepas cuci basikal dia ajak I nyanyi lagu 'ant on the apple'.Gambar kedua tu adalah pukul 7am.Dia bangun terus cuci basikal lagi.Siap nak bergaya pakai spek mainan tu...Nasib baik cuti hari buruh,xkerja!..Tu I ikat toncit rambut dia senang nak letak kain basah kat dahi dia.cool fever bagai dia xminat.Malam kedua and ketiga dia demam,I pastikan basikal jauh dari pandangan dia,kut tak jenguh jugak nak tunggu dia habis cuci basikal..hehe..Sekarang dia cuma tinggal batuk sikit-sikit lagi.Susah nak makan ubat budak kecik nih..

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

04 May 2011

My fifth month of pregnancy

Salam..how's ur day people?mine was tiring since today I had to work luar dari my negeri..heheh..after kerja,my dear hubby and son fetched me..then straight we went to a car was center.sempat lagi I bergambar ni ngan Emill..

My unborn baby dah masuk 5 bulan equals to 20weeks++ sebenarnya. Dia moves a lot..yang paling suka borak ngan dia adalah abang emill..kenkadang bila terjaga malam,abang emill akan ckp "hug mama" mintak I hug dia then dia sempat cakap "hai baby" even mata lelap..so sweet..I always pray that both of them jadi saudara yang rapat,saling menyayangi and menghormati satu sama lain dan selalu membantu sesama sendiri.amin..

Gender pun dah tau..korang rasa boy or girl??hehehe..yaya ibu auf pun dah try teka dah...

Now I rasa masa cepat je berjalan..mungkin sebab I mengejar waktu nak settlekan banyak kerja before my due agaknya..hopefully bila dekat2 nak due I got my own sweet time to calm and rest supaya ada banyak tenaga nak hadapi 'detik itu'..heheheh..

Ha,berbalik tentang hari ini,lepas gi car wash kami ke kedai gunting rambut..potong sikit rambut rock emill tu..taknak pulak emill potong rambut so merengek la dia...

Dah settle gunting rambut,dia suruh amik gambar dia..ni dia tengah try wat simbol peace guna jari..tapi tak jadi-jadi jugak..heheheh

That's all my story for this entry..ngantuk dah ni..nite!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

03 May 2011

Aquaria klcc

Salam..how was ur 3 days off?mine was a mix of happiness and sorrow .happy nye because dapat spend masa bersama family sebab kitorang pergi aquaria...sedihnya sebab emill dah dua hari demam selsema dan batuk.

Ok tentang rombongan aquaria, .kitorang sampai taman klcc dlm kul 10++am.then breakfast sekeluarga. Time breakfast enjoy betul emill berlari-lari main ngan my cousin brother haziq yang setahun je tua dari emill.lepas breakfast kitorang pun jalan kaki ke aquaria..jauh jauh..penat sikit la..emill takut pulak tengok ikan besar2 kat situ,dia ajak babah dia balik la pulak..ok gambar2 di atas ni la gambar rombongan kami..yang pakai spek tu pic my beloved mom.emill pun monyok je masuk aquaria.sebab dia dah start demam waktu tu.bila kuar aquaria terus panas badan dia.bawak dia masuk kereta menyusu and tdo jap then sambung gi shopping barang2 emill kt mothercare

Overall,.it was a tiring day for me but fulled of fun!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

MY BUDDIES

MY STORIES