30 May 2011

Potty training

Amaran:Jangan baca sekiranya anda tengah makan,minum atau anda seorang yang pengeli..

Alhamdulilah dah besar anak mama.Dah masuk 2 tahun 5 bulan dah Emill Irtzaz ni.On Saturday 28th May,I mula potty training tuk Emill.I ajar dia pakai underwear tp dia keeps on calling underwear tu 'pender' dan panties.ayoyoyo.whatever!Since I berholiday selama 2 minggu so I nak gunakan masa yang ada tuk ajar dia weewee- and- poopoo- bagitau.Pagi-pagi lagi dia dah excited nak mandi bila diberitahu nak pakai underwear.Underwear tu dah lama I beli tapi tak seserius ari Sabtu tu la dia pakai.Ahah ada plak pakai serius and tak serius ek...

Keputusannya 4X dia weewee tanpa bagitau (maksudnya kat atas kerusi,kat atas lantai dapur,kat depan tv,kat depan pintu grill umah),dan 2X bagitau dan sekali poopoo bagitau. I tak beli pun lagi training pot tuk poopoo tu.Nantilah arini ke,tapi lagi mudah bila dia poopoo terus dalam toilet.

Bila malam tiba dah bermasalah bila dia taknak dah pakai diaper.Puas jugak nak terangkan kat dia.Nangis-nangis nak pakai underwear gak.Pada hari kedua,pagi je dia pakai underwear,then tengahari kami keluar so I sarungkan diaper.Harini hari ke 3,I kena tunggu and lihat je how kan harini..Hopefully semuanya berjalan lancar and I berjaya la buat Emill survive without diapers especially during days time.Wish me luck buddies.. ;)

By the way,have a great monday..you all kerjakan?..selamat bekerja...ehehehe..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

8 comments:

YAYA AZURA said...

waah..excited pulak rasanya..nanti lama-lama dia bg tau la tu setiap kali nak weewee or poopoo..anak yaya dah dekat 2 tahun..nanti samapi masa kena ajar jugak..

Nieza Ishak said...

yeayyyy ... dah start potty.

kalo anak2 nieza kami ajar poo poo cara tradisional jerk .. cangkung dalam bilik air hihihi. Nanti dah besar sket derang pandai jerk poo poo dalam toilet bowl ... ;)

Marsha said...

hehehe.. Qila dulu almost nak fed up dah... tp tetiba je dia pandai lak cakap nak kincing kat toilet.. (aku ni madang tetiba.. sume tetiba..)

sama gak mcm ABC, dia tetiba je tau dan kenal.. hehehe.. ala emil kecik lagi.. br 2 tahun lebih.. nanti2 dia kenal le tu..

kalau kat UK kan, ade potty utk boys.. hulur je bird dia then kencing, nanti bila dah kencing ade keluar bunyik.. hahahah.. mesti emil suka kan kalau dpt pee pee kt dalam tu.. hahah

.:fyzz:. said...

masa my baby dulu..sufiya..start 3 thn ..fyzz ajar dier potty training..alhamdulilah..dia ok..masa malam je pakai diapers..then siang tak..tp ok la...hope emil...akan ok and follow mummy guideline:)

yaya+frdz+auf said...

kerja la... uwaa. :(
bestlah u cuti. eh, susah jugak ek nak ajak dia poo-poo bagitahu. macamana la turn i nanti pulak. adus. haha.

Sz said...

heee..
aiiii cuti jugaaaa!
cuti smpi tahun depan..kuikuikui

LIP (^_^) said...

To yaya:xsabar nk wait dia reti sendiri bila urge nak wee2 sampai.lagi best bila dah pandai cuci sendiri dgn bersihnya.. ;)

To nieza: ha tu la nieza,mmg nk ajar terus masuk bilik air,xyah guna pot tu

To marsha:lepas baca ur komen,terus buat bunyi macam org mengoreng bila emill wee2,mmg excited dia nak wee2 bila tau ada sound tuh

To fyzz:hopefully fyzz..

To yaya auf:mari kita sama2 berusaha yaya..hehehe..chaiyok2!!

To sz:lamanya..jelesnye!!

ajumohit said...

2 tahun 5 bulan dah sesuai tuk ajar tak pakai diapers lip, kene byk bersabar sebenarnya kan..lip plak pregnant lg kene kuatkan smgt dan kesabaran hehehe

MY BUDDIES

MY STORIES