27 June 2011

Ice room

Salam.yesterday,dah petang tu rasa lapar.got no place to go so kami pun pergilah makan minum di ice room.Emill suka and riang je makan ice cream mangga dengan babah. I pun lupa apa nama ice cream tu.Makanannya takde la menarik my minat pun,ok2 je la.Mungkin bagi tekak I yang tengah xde selera ni xble masuk kut,tapi orang lain syok je I tengok makan2 kat situ.I xamik pun gambar2 makanan yang kitorang order.Ni gambar ngan abang Emill ni pun gambar kelam kabut je,ehehehe...

pergi kemana-mana x korang semalam?heheheh


P/s:Tak sabar nak shopping barang-barang keperluan adik Emill.Mama loves both of u,my sons...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

24 June 2011

Belated anniversary gift

Arrrrrgggghhhhh...suka sangat sangat dapat hadiah ni!!!

Can't stop smiling...

Thanks my dearest husband..

Balik dari kerja nampak kotak ni atas meja,wahwah..terus hati berbunga!!!Sampaikan Emill pun perasan I over happy...

I'm so in love with it!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

23 June 2011

Oreo

Since early pregnancy,once in a while my tekak longing for mcflurry oreo and oreo cheese cake..Tapi tak minat pulak makan biskut oreo...

Tak minat sangat makan ice cream and cake tapi waktu mengandung anak kedua ni minat makan mcflurry Oreo and oreo cheese cake ni menjadi-jadi pulak walaupun xla everyday tapi sebulan sekali tu nak jugak rasa.....

Semalam balik kerja dengan rasa tak sabar,terus ajak husband gi makan.Dah teringin sangat nak makan oreo cheese cake.Hari sebelum tu balik kerja terus drive thru McD beli mcflurry and makan dengan bersungguhnya.Korang makan ice cream x waktu pregnant?heheheh...

Asik talk tentang makan je,my dagu dah double dah ni.Berat terkini 54kg pada 7 bulan.Berat asal 45kg.Berat terakhir mengandungkan Emill 57kg, si adik ni tak taula berapa pulak :) moga badan ni sihat walafiat je walau berat naik sekalipun..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

21 June 2011

Ayam masak cili api

Pehhh...memang sekarang ini je resipi yang dapat menaikkan my selera..waktu mengandungkan Emill dulu kemain suka makan rendang sampaikan beli stok serunding agro mas la dan jenama2 yang tiada jenama (yang home made).Kali ni,rendang tidak berasa serasi dengan tekak.

Ayam cili api ni la yang jadi pujaan hati sekarang..takde mengindam makanan lain pun cuma haritu sibuk nak rasa macarons,bila dah beli huiiiisssshhh terus tak serasi dengan tekak jugak.So I stick to this masakan kampung yang sempoi and pedas..uishhh sedap! Heheh..if Nora Elena tak boleh makan makanan pedas waktu pregnant,I boleh je...lagi dapat kurangkan my loya yang sudah menjelma kembali di bulan ke 7 ni,kenapa ye dia datang semula?
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

18 June 2011

Puppet!!

Today I had to go to work so I asked for my cousin's help to aCcompany Emill to school.Untuk programme di sekolah Emill ni memang kena ada penjaga (female sahaja) tuk temani anak-anak sepanjang sejam tu.Sebabnya anak-anak akan membuat kraftangan,menari and menyanyi bersama penjaga.This week Emill buat puppet.My cousin teringatkan baju Emill yang berwarna hijau belang kuning ni,itu pasal la puppet ni punya baju sama macam baju Emill.

Baju ni adalah antara satu dari 2 helai tshirt berkolar and berbutang yang kami beli tuk Emill.Masa ni Emill baru 4 bulan tp dah tak sabar-sabar nak gayakan dia dengan tshirt macam ni.Padahal pakai mittens lagi dak abang Emill nih..tengok tu muka pun innocent lagi,tak reti nak senyum pandang camera waktu tu..Owh I really miss this moment..

By the way,thanks Dayah (my cousin whom Emill calls 'Umi') for sending Emill to school..Gambar no 2 tu Emill buat muka kebuhsanan dia..hehehe..macam-macam ragamnya....
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

15 June 2011

MGTT dan Pemeriksaan Di Klinik Kerajaan

My boyfriends....and one more coming out soon!!!

Salam.gambar di atas takde kaitan pun dengan my story ni..nak cerita pasal MGTT....MGTT ni stands for Modified Glucose Tolerance Test or dalam bahasa melayu nye minum air gula.Dulu ibu mengandung yang disyaki ada diabetes je kena minum air gula now semua kena minum gak sebanyak 2X sepanjang mengandung.Ni kat my place,xtaula at ur areas..
I memang akan buat monthly checkup for pregnancy di klinik kerajaan,walau di mana pun I plan nak bersalin.Sebabnya,nanti after bersalin jururawat masyarakat akan datang ke rumah tuk periksa I and anak.Walaupun kita tak bersalin di hospital kerajaan,mereka tetap akan datang ke rumah sebab kita dah bukak buku kat klinik kan.Itu yang bestnya.Tak kisahlah even kena tunggu lama waktu tuk pemeriksaan,yang penting I puas hati tau status kesihatan sepanjang mengandung.If kita datang walau lewat sehari dari appointment,diorang akan kol,sungguh efficient bukan?Harini my hb naik.Happy super duper yummy la my hati kan..Hakikatnya I xmakan pun pil zat besi tu.Alhamdulilah sudah 11.3g my hb..lega sikit.Bila dah masuk 7 bulan ni,I dikehendaki datang ke klinik 2 minggu sekali.Bila dah 36 minggu,kena datang seminggu sekali pulak.Ni saje nak kongsi info dengan ibu-ibu baru...Ha,I suka diorang (jururawat masyarakat) datang rumah sebab diorang akan periksa tahap kesihatan anak,anak ada jaundis lagi ke x etc.akan periksa jahitan kita,I pun suka je tanya diorang macam-macam sebab diorangkan lebih arif..Bagi yang tak reti mandikan baby,diorang akan tunjukkan tp memang sepanjang dalam pantang dulu I xmandikan Emill Irtzaz.My hubby n my mom yang mandikan dia.Nak burpkan baby pun I fail sikit so memang harapkan orang keliling.Sound like I'm so manja yek?or mengada?heheh..takla,tapi he was fragile so I takut sikit nak mandikan n burpkan..if I burpkan pun I tepuk perlahan-lahan,memang tak sendawa2 anak I gitu.
Ok berkenaan dengan MGTT.Kali pertama I kena minum air gula masa tu my pregnancy baru masuk 8 minggu.Memang tengah teruk my morning sickness waktu tu.Kena berpuasa dari 12 mlm.Then pukul 8 pagi sample darah akan diambil.Lepas tu terus minum air gula segelas yang pekat.Memang kembang-kembang my tekak toksah cakap la.Lepas tu I balik rumah tuk lelapkan mata sebab takut termuntah semula nanti kang tak valid kena la plak minum semula.Pukul 10pagi tu I minta tolong my makteh hantar ke klinik sebab tak boleh nak drive kemabukkan sangat.Sampai klinik darah diambil lagi tuk check ada ke tak diabetes nya...Alhamdulilah xde.
Harini I melalui MGTT yang sama.Walaupun morning sickness dah takde sangat tapi azabnya I nak habiskan segelas air gula pekat tu tadi..Bila teguk je air tu,serta merta manis gula tu melekat pada anak tekak.(Sebab perut kosongkan,xmakan apa2 lagi)Heheheh..bukan nak gebang lebih tapi ni bagi I la,mungkin bagi orang lain takde pe2.. I takut termuntah je..nOw I'm still at clinic,nak wait until 10am.Malas pulak nak drive back kang nak cari parking lagi..ni pun macam xlarat nak drive to work sebab I berulang agak jauh juga ke tempat kerja...how??
I duk bersandar je ni sambil menaip sebab kebosanan.Nak lelap mata tak boleh sebab ramai kat sini.. ;p nak gi breakfast pun lagila xboleh kan....kena wait after darah diambil..
U guys pernah rasa air gula yang yummy-yummy ni x?hehehe..have a cheerful wednesday!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

11 June 2011

A little hut

During the art class at school.Sapa yg buat ni,mama or Emill?hehehe...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

09 June 2011

Time Spent

Salam.since this holiday we didn't go anywhere,babah brought us out around our area to spend some quality time together.For two days we went here and there without any proper plan.Terjah je mana-mana rasa nak pergi.

We brought Emill to watch Kungfu Panda 2 (iye,bertambah-tambahlah semangat pahlawan dalam jiwa Emill,asik ajak dush2 je even tengah malam).Sedihla pulak Kungfu Panda kali ni sebab menceritakan asal usul Po (the hero in the story).

We went to play bowling too. Of couse I didn't play.Emill pun just duduk tepi je.Dia rolled and spinned a bowling ball kat tepi je.Tapi on the following day we went to a game arcade and Emill enjoyed playing bowling for kids....

Overall,this 2 weeks holiday memang fun for me sebab dapat habiskan 24 jam bersama Emill..Potty training pun dah berjaya.Kalau terbabas sekali-sekala tu takde hal la bagi I.Cuma my target to teach him alif ba ta je tak berjaya tuk cuti ni.Dia boleh hafal tapi tak kenal huruf la.Takpe-takpe I usaha lagi...Tinggal 3 hari je lagi before start kerja semula..Argggghhhh...liatnya nak gi kerja lepas cuti panjang nih...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

06 June 2011

My sixth month of pregnancy

Salam.harini nak buat entry pasal bulan ke 6 kandunganku.Tak banyak pun nak cerita.Alhamdulilah baby makin aktif.Gambar paling atas sekali tu I mintak my cousin snapkan.Untuk jadi kenang-kenangan waktu mengandungkan my second child ni pada bulan yang ke 6.Bukan untuk posing xpasal-pasal tau.!.;p Sekarang tetiba je datang semula perasaan tak selera makan tu.Tapi so far tak sampai tahap vomit la.Just bila tengah makan tekak rasa loya semula.Hb memang antara 10-10 lebih je la.Sebabnya I xmakan pil zat besi.Haritu makan kena gastrik tahap melampau sampai 3-4 hari rasa bisanya.Takpe,nanti I start makan semula.I kena gastrik tu sebab lepas makan pil zat besi tu I just minum susu+goreng tepung 5 ketul.Then kul 10lebih pagi tu kena gastrik sampai tak boleh nak berdiri.Huh..serik!!owh,I kena gastrik tu waktu minggu ke 18.

Gambar kedua tu diambil pada hari yang sama I keluar ngan Emill.Dia nakkan mainan susun-susun tu.Tapi I xbeli pun sebab dah bersepah sejenis macam tu kat umah.I suka je dukung dia waktu mengandung ni..Sian plak bila dia merayu minta dukung,lagipun dah besar nanti sure rindu saat-saat dukung dia..yeahhh..these moments couldn't be returned..

Gambar yang ketiga adalah yang paling best bagi I.Bila rindu je kat our lil one inside my womb ni,I tgk gambar ni.Ni gambar baru ambil semalam (ahad).Kira dia dah 6bulan plus (27weeks)la waktu ni.Tapi size dah 28 weeks.Alhamdulilah.Rupa siapa agak-agaknya? ;) Asalkan sihat,sejahtera cukup sifatnya...:)

Okla saje nak paste gambar2 ni sebagai kenangan I,suami,anak-anak and family.Have a nice day people!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

01 June 2011

Emill ke futsal kali kedua

Salam.how's ur wednesday morning?..mine macam biasa je..Dah masuk hari ke 5 cabaran Emill tanpa diaper..Sekali sekala dia macam give up sebab asik kena gi toilet.Dia akan mintak pakai diaper.hahaha..tapi seminit dua dia dah mintak bukak semula diaper nak pakai underwear.So far xpernah poopoo dalam seluar lagi.Dah pandai dah dia bagitau bila dia rasa ada urge nak motion.Good job Emill Irtzaz!!dah jimat 10 keping diaper so far for these 5 days..hehehe..

Dua malam lepas,malam Isnin,babah ajak Emill gi tgk babah main futsal.I follow je la.Kira ni kali kedua dia gi futsal.Kali pertama masa baru pandai jalan.Time tu dia jerit-jerit nak masuk dalam court join babah.Kali ni dia dah cool sikit,lepak lepak sepak bola kat luar je.Lagipun sebelum game mula dah bagi chance tuk dia main kat dalam court.

Lepas game,kitorang gi makan.Kira supper la.Emill yang dah biasa tidur awal asyik ajak balik waktu makan tu..Bila tengok gambar atas tu,yang I ngan Emill tu,macam tempat mat-mat rempit lak stall yang kitorang gi tu..hehehehe..

Semalam ada kejadian yang mengeramkan berlaku.I was at the kitchen basuh pinggan, baru lepas suapkan Emill nasi (if suap sendiri dia main-main so better I suapkan,cepat habis). Then dari hall I dengar dia cakap dia nak masak egg. I relax je la..I jalan je ke depan perlahan-lahan. Then I nampak kat tgn dia ada egg pan dan dan dan dan ada telur yang dah dipecahkan dalam pan kecik tu...iye,Emill cuba tuk meniru aksi goreng telur sambil duduk di atas sofa ye..tangan dia penuh dengan kulit2 telur yang melekat sebab mungkin dia squeeze the egg. Sofa tu comot sikitla.. Sebaik boleh bukak sarung sofa tuk cuci.Aduyai Emill..ini semua penangan Junior Masterchef yang dia tengok.Takpe takpe dah besar sikit boleh tolong mama kat dapur..Jangan malas nak tolong nanti tau..

Gambar2 dalam blog ni memang kabur-kabur sekarang..asal ado jo gambar.

To u guys..happy wednesday!!dah pikir nak lunch per?I ingat nak masak ayam kari je today...tata...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

MY BUDDIES

MY STORIES