15 June 2011

MGTT dan Pemeriksaan Di Klinik Kerajaan

My boyfriends....and one more coming out soon!!!

Salam.gambar di atas takde kaitan pun dengan my story ni..nak cerita pasal MGTT....MGTT ni stands for Modified Glucose Tolerance Test or dalam bahasa melayu nye minum air gula.Dulu ibu mengandung yang disyaki ada diabetes je kena minum air gula now semua kena minum gak sebanyak 2X sepanjang mengandung.Ni kat my place,xtaula at ur areas..
I memang akan buat monthly checkup for pregnancy di klinik kerajaan,walau di mana pun I plan nak bersalin.Sebabnya,nanti after bersalin jururawat masyarakat akan datang ke rumah tuk periksa I and anak.Walaupun kita tak bersalin di hospital kerajaan,mereka tetap akan datang ke rumah sebab kita dah bukak buku kat klinik kan.Itu yang bestnya.Tak kisahlah even kena tunggu lama waktu tuk pemeriksaan,yang penting I puas hati tau status kesihatan sepanjang mengandung.If kita datang walau lewat sehari dari appointment,diorang akan kol,sungguh efficient bukan?Harini my hb naik.Happy super duper yummy la my hati kan..Hakikatnya I xmakan pun pil zat besi tu.Alhamdulilah sudah 11.3g my hb..lega sikit.Bila dah masuk 7 bulan ni,I dikehendaki datang ke klinik 2 minggu sekali.Bila dah 36 minggu,kena datang seminggu sekali pulak.Ni saje nak kongsi info dengan ibu-ibu baru...Ha,I suka diorang (jururawat masyarakat) datang rumah sebab diorang akan periksa tahap kesihatan anak,anak ada jaundis lagi ke x etc.akan periksa jahitan kita,I pun suka je tanya diorang macam-macam sebab diorangkan lebih arif..Bagi yang tak reti mandikan baby,diorang akan tunjukkan tp memang sepanjang dalam pantang dulu I xmandikan Emill Irtzaz.My hubby n my mom yang mandikan dia.Nak burpkan baby pun I fail sikit so memang harapkan orang keliling.Sound like I'm so manja yek?or mengada?heheh..takla,tapi he was fragile so I takut sikit nak mandikan n burpkan..if I burpkan pun I tepuk perlahan-lahan,memang tak sendawa2 anak I gitu.
Ok berkenaan dengan MGTT.Kali pertama I kena minum air gula masa tu my pregnancy baru masuk 8 minggu.Memang tengah teruk my morning sickness waktu tu.Kena berpuasa dari 12 mlm.Then pukul 8 pagi sample darah akan diambil.Lepas tu terus minum air gula segelas yang pekat.Memang kembang-kembang my tekak toksah cakap la.Lepas tu I balik rumah tuk lelapkan mata sebab takut termuntah semula nanti kang tak valid kena la plak minum semula.Pukul 10pagi tu I minta tolong my makteh hantar ke klinik sebab tak boleh nak drive kemabukkan sangat.Sampai klinik darah diambil lagi tuk check ada ke tak diabetes nya...Alhamdulilah xde.
Harini I melalui MGTT yang sama.Walaupun morning sickness dah takde sangat tapi azabnya I nak habiskan segelas air gula pekat tu tadi..Bila teguk je air tu,serta merta manis gula tu melekat pada anak tekak.(Sebab perut kosongkan,xmakan apa2 lagi)Heheheh..bukan nak gebang lebih tapi ni bagi I la,mungkin bagi orang lain takde pe2.. I takut termuntah je..nOw I'm still at clinic,nak wait until 10am.Malas pulak nak drive back kang nak cari parking lagi..ni pun macam xlarat nak drive to work sebab I berulang agak jauh juga ke tempat kerja...how??
I duk bersandar je ni sambil menaip sebab kebosanan.Nak lelap mata tak boleh sebab ramai kat sini.. ;p nak gi breakfast pun lagila xboleh kan....kena wait after darah diambil..
U guys pernah rasa air gula yang yummy-yummy ni x?hehehe..have a cheerful wednesday!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

7 comments:

Sz said...

tak penah minum air gula yummy2 tu..
ehehee...

dah 3 kali pregnant ni mmg 3 kali jugak lah tak buat checkup kat klinik kerajaan tu ...
sebabnya bila p je tgk ramai sgt orang pastu balik..heehehehe

harap2 kali seterusnya (klu ada) merasa gak i p checkup gomen :p

Nieza Ishak said...

yeayyyyyyyy emill dapat geng. Boleh main bola dgn papa ;)

skrang ni mmg WAJIB minum air gula ek? adusssss ... tak dapek la nak melarikan diri, so far preggy sblm ni tak pernah lagi minum. Kalo boleh mmg nak elak sangat2 ...

~ As ~ said...

tak pernah ada test ni pun...hmmm

ajumohit said...

akak tak pernah minum lagi air gula ni lip...emmmppphh dpt bygkan mcmana lip nk minum tu...manisnya ye?? wah emill dpt geng bola la ni....tahniah!!!

gee ryder said...

i dedua cek up private. Tapi 1st jer minum air gula, 2nd dia xsuruh pun...lega rasa haha.
Pantang i blk kg, i report gak kat klinik kesihatan bgtau i dah bersalin, mmg dorang akan dtg umah cek selalu wpun i cek up n bersalin private...no prob :)

NURUL JAMIAN said...

nurul dulu masa mengandungkan raina dua kali minum air gula

-oP_ida- said...

huhuhuhu..ha'ah lip skrg ni prosidur baru...ada diabetic @tak memang kena MInum ayaq gula hat super duper sedp tuh...hehehehehhe

nida pn tggg laa turn ni nak kena minum..ms sofia dl tak kena..tp skrg ni....sume kena..huhuhuhu..jenuh telan....

even plan nak besalin kat sepital meternity..tp chek bulanan still kat klinik GOV....sok-sok pas besalin depa mai umah.chek IBU DAN ANAK.....

bertuah LIP ada MOM lg..leh mintk toloNgkan..tp nida......kali ni sume wak seNdiri..huhuhuhuuh

MY BUDDIES

MY STORIES