18 August 2011

My nineth month of pregnancy

Salam.
Now my pregnancy dah masuk 9 bulan.Alhamdulilah.37 weeks plus to be exact.

Myself
Sekarang cepat rasa mengah.Terutamanya kat tempat kerja bila kena naik turun tangga and bila bergerak dari satu blok ke blok yang lain.Mencungap!!!I masih lagi travel to work alone dan bila sampai tempat kerja je pinggang sakit sikit.Tidur pun tak lena lagi dah..Paling latest check hb pada 10 ogos 2011.The reading was 10.9.My doc said ok lah tu bacaan gitu untuk orang asia.Iye,my hope is that bacaan tu akan naik lagi by the time I deliver my baby.Kekadang rasa gak 'false alarm' (contraction palsu) tu datang.Berdebar-debar!!Tapi the pain usually does not last long.Last two weeks at 36 weeks,my weight turun 500gram (minggu pertama puasa).Dan last week pulak at 37 weeks (minggu kedua puasa) my weight naik 200gram sahaja.Sungguh I tidak berdiet.I memang makan bersungguh-sungguh terutama sekali waktu sahur untuk simpan banyak tenaga.

My baby
Last week at 36 weeks,beratnya adalah 2.7kg.Sangat aktif and makin kuat gerakkannya sekarang.Bila dengar suara abang Emill,lagi excited dia.Kepala pun sudah berada di posisi yang sepatutnya.Memang my tummy turun betul ke bawah.Setiap hari pun ramai yang menegur tentang my tummy yang sangat kat bawah dah.Bila adik mau keluar ye?takpe decide your own birthdate and kita bekerjasama on that date ye.love you baby.

My fasting journey
Alhamdulilah,masih lagi dapat bertahan hingga hari ini.Takla rasa lapar ke apa cuma letih tu biasala.If rasa letih I duduk la sekejap amik nafas.Mengantuk tu wajib la bila dah letih,if dapat take a short nap pun dah lega sangat.Paling mengantuk bila memandu subuh-subuh tu.Sebab malamnya tidur pun macam tak tidur.Then early morning dah bangun.After sahur terus bersiap to work.If besok bersalin,means just kena ganti 12 hari je, yeayyy...

My Raya preparation
Tahun ni bersederhana sahaja.Memula taknak beli baju@kain raya.Then hari isnin lepas,waktu nak pergi tempah baju melayu abang Emill,babah Emill suruh jugak I beli baju sepasang.So,I beli.Now baru rasa excited nak raya.Before this my focus was on my unborn baby je :) Emill sangat happy dapat sampin baru etc sebab dia memang lelaki melayu asli.heheheh.Suka sangat dia pakai baju melayu.Pernah jugak dia merengek nak pakai baju melayu waktu siang hari.Aduyai.Kami belikan sepasang baju melayu siap and kain tuk tempah sepasang lagi baju melayu..cukuplah dua.Vocab abang Emill pun makin banyak and his memory pun makin bagus.Dia dah boleh share and retell apa yang berlaku beberapa minggu sebelumnya etc.Susunan ayat pun makin ok.Cuma dia tak tau bezakan masa.Semua yang berlaku dia kata 'tadi' even perkara tu bulan lepas jadi.Dia jugak guna word 'tanya' untuk perkataan 'cakap'.Contohnya " Mama tanya jangan pergikan.." Sebenarnya he wanted to say "Mama cakap jangan pergikan".

Itu sahaja I nak share.Doa for me and my baby ye :) .Salam ramadhan my buddies...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

11 comments:

el said...

sure dah tau gender ape kan kan kan...xmo bg tau ke?
time ni lah rs cepatlahhhhh beranak..x tahan dah bawak perut tu kan...penat sesgt hahaha..cam tu lah time aku dulu..naik turun tgga x larat dah...cam dh x sabar nak beranak...
weii nti habaq kat cheq hang banak tau...

LIP (^_^) said...

A ah la el,aku dah xsabar ni..dah malas nak gi kerja sebab keletihan je..ehehehe..nanti aku gtau ko ye..

Elin said...

wah kejapnyer..rasa mcm br jer awak pregnant. I doakan u and baby selamat bersalin nnt. And wish awal2..selamat berpuasa and selamat menyambut hari raya :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I tod u dah bersalin Lip... senyap je. Tapi bagus la u masih larat nk puasa, nak drive lg...mudah2an baby yg dikandung mewarisi kekuatan jiwa ibunya. Amin.

Marsha~ said...

abang emil excited tak nak dapat adik??? hehehe

Ri@nna said...

moga dipermudah kan semuanya...seronoknya dgr org pregnant..

Raisah @ echah said...

sweet abg emill...
take care ye lip...tak lama dah tu...sempat raya tak agak2 ni? :)

UmmiUmmar said...

wah..dah 37 minggu..dulu ummar kuar masa 37 minggu..tp org ckp setiap kelahiran xsama kan..abg emil lahir masa brapa minggu?

ajumohit said...

Lip, Akak doakan moga proses bsalin dipermudahkan...Emil mstilah sronok sbb dia nk jd Abg n dpt teman main bola

LIP (^_^) said...

To elin:thaNks tau..selamat berpuasa n selamat beraya kepada awak juge... :)

To sam@miss mirror: masih belum bersalin lg...:)tenkiu sam..

LIP (^_^) said...

To marsha: dia kenkdg mcm paham kenkdg xpaham..heheheh..tp dia ske borak ngan adik dia ni...

To rianna:thanks dear..

To echah: macam xsempat je..:)

To ummiummar:emill dulu 4 days before due,itupun induce sebb ketuban dah xcukup..

To ajumohit:terima kasih kak...hargai sgt..

MY BUDDIES

MY STORIES