30 September 2011

Emil & Istiqhfar's feet

Emill: Mama,small je feet adikkan (sambil picit2 jari2 kaki Istiqhfar)

Me: Iye..sarung semula socks adik

Emill: Jap,Emill nak usik je (terus letak tapak kaki Istiqhfar kat pipi)

Adus ngeri,memang dia sayang adik dia tapi kenkadang datang jugak geram dia kat adik tu..heheheh.geram sebab adik tu nye hands kecik lagi,kaki kecik lagi etc.Kenkadang siap dia cakap "Eeeee...geram Emill.." Ha, cepat2 I kena pasang mata supaya tak dibuatnya gigitan sayang kat adik yg digerami..

Hari ke 41 daku berpantang... :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

26 September 2011

My 38th day of confinement

Harini adalah hari ke 38 berpantang.Pagi tadi I dah start mandi air sejuk,no more warm water okeh.Tapi takut-takut pulak nak cuci rambut guna air sejuk paip tu.Petang kang lah I try.U all start mandi guna air sejuk bila?lepas abis pantang?

Seronoknya nak abis dah pantang.Tapi still xboleh terus angkat benda-benda beratkan.Slowly la kan.ok la have a great monday friends.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

21 September 2011

Abang Emill

Pic 1:Abang Emill yang sibuk nak pakai bib Istiqhfar

Pic 2: Harini Istiqhfar kena bedung.Stressful je dia tak dapat lepaskan tangan..heheheh

Salam.tetiba rasa rindu ngan anak bujang sulung I.Babah bawak dia gi kerja.Babysitter dia sakit and tak dapat jaga dia.

Baru-baru ni lawak sungguh dengar Emill bagi kata-kata penenang kat Istiqhfar.Waktu tu I tengah tukarkan diaper Istiqhfar.Istiqhfar plak nangis.Terus si abang cakap "Itu mama la dik,bukan doktor".hahahahah

Dia assume adik dia nangis sebab takutkan doktor macam dia..

Sungguh mama rindu Emill.Tak sabar nak kembali sihat so that I boleh jaga kedua-dua hero I ni.Memang akan kelam kabut,itu pasti tapi puas hati dapat spend masa ngan diorang.Dengan Emill lagi buat macam-macam tuk tarik perhatian.Memang selalu hilang sabar dengan dia lately.hahahah..Duniaku!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

18 September 2011

1 month old Istiqhfar

Today genap 1 bulan I berpantang.Tak sabar nak cukupkan 44 hari. Maknanya Istiqhfar sudah 30hari.Alhamdulilah.

Awal-awal dulu nangis slow je sekarang jerit terus.hihihi...kenkadang ada iras abang Emill,kenkadang xde.berubah-ubah.

Siang waktu tidur dia, cuma bangun 2 jam sekali,malam plak sejam sekali bangun nyusu. Poo2 sikit je dah nangis nak tukar diaper,lepas tukar baru senyap..Satu mlm boleh abis 4 keping diaper.

Waktu mandi relax je tak nangis.Abang Emill dulu awal-awal nangis waktu mandi sekarang suka sangat duk lama dalam bilik air.

Berat terkini dia I xtau sebab xde timbang lagipun doc scheduled kan dia jab bila masuk 2 bulan nanti so xde ah timbang sebulan nye.

Suka dipangku (sapa ajar ni?hahahah) boleh je dia tau sedang dipangku or dah letak kat bawah..tulun...kena reset ni.

Itu je..nanti I visit blog u guys tau..nanti I khatamkan entries yang xbaca.Lagi 2 weeks je lagi nak merdeka. :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

10 September 2011

My 22nd day of confinement

News
Harini adalah hari Sabtu.Semalam kami 4 beranak pergi ke kpj sebab pada hari Khamis petang I got a call from klinik kesihataan that istiqhfar's urine had infection.I apalagi terus nangis la xkira dah, tengah berpantang ke pe when being told my baby kena admit hospital.

Help
I immediately called my husband,mak,makteh etc.My sis in law (kak long) terus dari her working place to my mom's house and tolong mandikan baby and prepared air mandi for me jugak.She also packed baby's baju.Bila my husband sampai terus kami ke kpj dengan surat reference dari doc.At the hospital,they said diorang akan masukkan my baby tapi his paed akan only datang hari Jumaat to check.So malam tu hanya tuk letak baby bawah fototerapi.Tapi jaundice my baby dah low dah 146.8 je.Lepas dah bincang we decided to bring back Istiqhfar to the hospital on the following day je iaitu Jumaat sebab my susu stok tuk dia cuma ada 4 botol je.Setiap botol just 1 setengah oz,yelah I mengepump dalam keadaan xtenang kat umah tadi pk pasal anak punya kencing ada jangkitan la etc.So kami amik risiko bawak baby balik.Sedih plak nak tinggalkan dia sebab kat hospital tu takde bilik kosong tuk ibu sekali.if warded diorg nak letak Istiqhfar kat nursery.

Penentuan
Jadi pada hari Jumaat iaitu semalam,kami berjumpa paed.She seemed tak puas hati je kami xadmitkan baby the night before.huhu..she said nak buat urine test lagi to know apa benda kumannye dalam urine tu.We waited for 45 minutes for the result.Sepanjang menunggu I prayed hard hoping urine Istiqhfar ok xde infection.I just wished urine yang I amik sendiri kat umah for the first test tu xvalid..

The result
Tunggu punya tunggu,doc called us.She said the urine was clear from infection.Terus lega rasa hati macam baru dapat result SPM gred 1 terus rasa dapat lesen balik lewat gi celebrate ngan kenkwn. Ops tersasar cite lain plak.Alhamdulilah,lega sangat.His latest weight is 3.7kg.Alhamdulilah.Ok,next time I cite macam mana keadaan abang Emill sejak naik pangkat jadi abang.

Captions gambar
Pic 1: Istiqhfar yang jarang berbedung.tapi barut wajib!!

Pic 2:Abang Emill asik makan gula2 lately.Ni waktu tunggu result urine Istiqhfar kat hospital.Ni baru pas paw babah gula2 dalam tongkat.

Pic 3:Ni pun gambar babah irtzaz waktu tgh wait result.Babah asyik sangat cakap dlm hp sampaikan volume sore naik tinggi.Puas mama cuit2 dia xsedar2 jugak satu floor dgr sore dia.hahahahahah.. ;p lariiiiiiii.........
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

08 September 2011

My 20th day of confinement

Pagi ni mau pergi klinik ambil darah check jaundice budak tocik.My sis in law yang hantar..bila la jaundice ni nak berakhir...bacaan latest 3 days ago was 160.then dah hantar dah urine to test fungsi hati bagai...tapi yang tak bestnya,diorang kata result lagi sebulan..hamboi!!lamanya lagi...

Ok quick update je..have a great thursday people!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

MY BUDDIES

MY STORIES