27 November 2011

4 destinasi

On last Tuesday,we had a quite busy day.Woke up and as usual mandikan anak-anak dan diri sendiri dan bersiap sedia tuk keluar.

Destinasi pertama adalah a baby's shop.I beli botol susu tuk Istiqhfar,puting silikon dan latex dua-dua beli.Nak try yang mana dia suka.Tapi my husband and Emill je turun.I duduk dalam kereta sebab hujan renyai..so kebosanan I pun camhoring. Tu pic no 1 and 2 kat dalam kereta..ish ish..apa pasal la amik gambar gitu?motif?peningkah??!!!ha ha ha.(yang..jgn marah,pic xsenonoh sikit :p.) .Istiqhfar tidur lena dalam suhu yg sejuk2 best.Kat tempat kaki tu memang ada beg I put my kids' stuff.Senang letak bawah tu,kalau nak amik napkin ke,susu Emill ke,toys ke just bongkok je amik...praktikal kannnn...

Destinasi kedua adalah ke office my husband (heppp!! selalu sangat gi office husband ni..spy ke pe)^_^..taklah I went there to use their internet service as I no longer have my broadband since I got this bb..kesian kannnn..hehe..takla I ok je update blog guna bb,cepat dan pantas..(Aik bukan cepat dan pantas sama je ke maknanya?).

Gunakan internet tu nak isi form daftar pre school tuk Emill.Iye,Emill akan ke sekolah tahun hadapan.Walaupun hujung tahun ni dia baru genap 3 tahun tetapi masuk je 1 januari dia dah dianggap 4 tahun dan kena join preschool bukan playschool ye.Hait,lama jugaklah mengisi form tu..asyik error je..last2 dia kata boleh isi borang manual..haitttt....ni la yang tak bestnya online system kannnn...

Destinasi ketiga adalah rumah ibu mertuaku..owh sungguh sedap my mom in law masak gulai ikan sembilang,ada telur ikan sembilang jugak..I makan licin. Tu gambar no 3 duduk atas kerusi di rumah mak mertua..Istiqhfar masih lena,bangun tuk nyusu je...dari rumah mak mertua,kami ke rumah our friend anord..

Destinasi terakhir iaitu rumah anord adalah untuk mengambil breast milk storage bags.Dah alang-alang kat umah anord ni,kami pun pergi jenguk kandang kambing dia.Rupa-rupanya tak hilang lagi phobia Emill pada kambing.Boleh lihat gambar no 4 di atas Emill merengek ajak balik.Babah cebek ajuk dia..hihi. Dia nak babah dukung takmo jalan sendiri. Dengan anak kambing yang supercute pun dia takut.Istiqhfar relax je tidur I kendong.Anak sulung anord nama affa sayang and berani dengan kambing-kambing tu.I xsnap pics dalam kandang tu,ada kambing kat situ yg masuk pameran di MAHA juga.

Keluar kandang kambing masuk kandang lembu..ehek takla.Then kami borak-borak kejap depan rumah anord sambil tengok anak-anak main.Seronok Emill main kat rumah aunty anord.

Balik tu kepenatan dan budak tocik yang duk lena tidur di kesemua destinasi mula la segar tak dapat tidur malam tu..gelak-gelak minta diagah hokeh!!!....

What a fun day to spend with my loved ones...

24 November 2011

Istiqhfar Irtzaz is 3 months old

Salam.Istiqhfar sudah 3 bulan.Beratnya sudah 6.42kg..Yay!!Gambar-gambar di atas sewaktu hantar Istiqhfar jab 3 bulan.Dia jerit nangis sekejap waktu jarum cecah peha dia then he was ok.Dari hospital kami bawak anak-anak gi makan and shopping lagi...

Lately makan apa pun I order hot chocolate,sebab dah biasa waktu pantang minum milo panas je..rasa lega je tekak.ok je tak mual walau makan ayam ke,ikan ke.
Emill kelaparan sangat,dia makan guna tangan.Istiqhfar lena je tidur..lapang mama nak makan..heheheh

Bila dah masuk 3 bulan ni,kepala dia dah tak lentok kiri kanan lagi.Dah tegap dah.I pun dah cukup 3 weeks jugaklah mula buat stok susu tuk dia.Kenkadang susah jugak nak explain bila orang tanya nape tak ajar anak minum susu tepung (susu formula) etc tapi I do this for my son's sake so kena sabar and tahan sikitlah. :)

Istiqhfar sekarang sudah pandai senyum dan gelak juga bila diagah.Kuat berborak.Bila tak tidur,malam-malam pun dia ajak I borak.

Malam lepas jab tu badan dia panas sekejap tapi menjelang subuh dia berpeluh and tak demam lagi.Syukur..
Gambar last tu nampak dah nak dekat sama besar dah adik dan abang..hehehe

Itu aje untuk update 3 bulan usia anak bujangku.. Adios... Wink!wink!

21 November 2011

Istiqhfar's outing day

Salam.Yesterday we went to shop Istiqhfar's stuff.yeah!Dah besar sikit,so dah boleh melaram pakai jeans dah budak tocik ni.Kami gi makan kat The Garden dulu then baru meneruskan misi mencari keperluan tuk Istiqhfar.Abang Emill didn't follow us sebab biasanya hujung minggu dia teman wan pergi kenduri.owh sedap jugak bagi I makanan kat The Garden. Deco kedai pun menarik..My husband order lavender tea(pic no 3 tu),I terlupa lak nak rasa,sekarang baru terkenang.Tapi I makan cepat-cepat sebab Istiqhfar dah start rengek-rengek.Terus dekat situ bf dia.Overall it was a fun day.
Itu je.Daaaa..happy Monday to u guys.


-lip-

17 November 2011

Elianto and keroncong buat my sister

Salam.recently I got Elianto set as a gift from my sis.weeehoooo...my jaw dropped when I first saw the set.Ada basic items which are mascara,eye liner,lipstick,eye shadow and blusher.Since I just finished my confinement,it's a bonus to have a new make up set to encourage myself to look good..(aik,ingat pakai make up je boleh look good ek)maybe for some people yes..ada yg memang ada natural beauty tak perlu make up kannnnnnn.pilihan individu la kan..weehoooo again.

.eheh,normally I was so lazy to color my face but with this set,it's so easy to wipe its colors for wuduk.Especially the eye liner and mascara.Nah,I'm only a simple woman,not to say that I ni jenis yang pakai make up bagai tapi a simple touch is needed kan to spice our life as a woman.

Thanks a lot to my sis for the set.Teringat zaman membesar bersama.Kitorang ni beza 3 tahun so masa kecik I tak berapa geng dia sebab I anggap dia budak kecik.Kami dulu duk kampung ngan Wan(nenek@opah).Waktu dia tadika,I darjah tiga sekolah petang.So setiap hari I akan jemput dia balik dari tadika sebelum I bersiap ke sekolah.If kenang balik, jauh jugak tadika tu dari rumah tapi berani jugak budak 9tahun jemput adik balik.Yelah kena melintas jalan besar tau.Setiap kali jemput dia,I berdoa tak terserempak dengan kumpulan lembu.Kalau lembu-lembu dah blok jalan,I sanggup patah balik dan ikut jalan lain.Kat kampung dulu ada sekor lembu besar yang agak badang.Kat badan dia ada ditoreh AST.Memang I takut dengan lembu ni.eheh,citer lembu pulak.

If I ada buat salah apa-apa,I akan cakap kat busu (mak saudara yang bersama wan menjaga kami,busu 11tahun tua dari I) yang my sis buat sebab bila cakap dia yang buat,dia takkan kena marah.Dia pun jenis kuat nangis kecik2 dulu.

I ingat lagi waktu tu I darjah 5.Ada pihak kementerian kesihatan datang sekolah terangkan pasal datang bulan.Dapat buku bertajuk "Manis menjadi gadis" (Siapa yang baya2 I mesti tau buku ni) dan dapat sample tuala wanita.Sebelum tu, tak tau pasal datang bulan,bila tau je sungguh excited I citer kat my sis bila balik umah.Minah tu melopong je dengar,ntah paham ke tidak.

Tapi kami ni memang jarang bergaduh.Kalau I kena rotan dialah orangnya yang akan pertahankan I.Tak pertahankan pun dia akan duduk tepi and nangis..dia kan kuat nangis masa kecik.hikhikhik.pernah I dapat mandat ajar dia ngaji,kemain garang I buat dia.Menangis2 dia waktu ngaji.Tersedu-sedu.

Perkara paling keji I buat kat dia masa tu dia baru lepas basuh pinggan.Then I tengok kat dalam sinki tu penuh kulit epal yang dia xbersihkan.Dengan darah muda yang membara I amik kulit epal tu,menuju ke arah dia and guess what did I do?heheheh...

Bila I masuk sekolah asrama,dia selalu jugak hantar surat (dulu-dulu takde hp) cerita pasal mak marah dia la etc (hikhikhik)Biasala zaman remaja asyik kena tegur dengan orang tua.

Now kami selalu je share stories and my kids especially Emill rapat dengan my sis yang dipanggil mommy. So far belum pernah lagi kami meninggi suara if ada salah faham ke apa.Alhamdulilah.. Moga hubungan kami adik beradik akan sentiasa baik.Yang penting saling menghormati tak kira la even they are your younger sis or bro kan.

Inilah keroncong pendek buat my sis.Semoga hidup kami sekeluarga akan bertambah baik dari hari ke hari dan kami kekal aman damai. :) Thinking of those old days always make me smile

14 November 2011

Bottle feeding training

In 4 more days Istiqhfar will be 3 months old.Since he was born,he was never fed using bottle.So I decided to train him using bottle today.

Guess what!He rejected to be fed using bottle..Even though I still have another one month to spend before leaving him to a babysitter,but I'm worried if he refuses to drink milk using bottle. He kept on pushing the bottle's nipple with his tongue.amboi!

I'm going to try it again until he is ok with bottle feeding..Must find the right bottle nipple for him...
Here are some info about bottle nipples.

You can choose latex, silicone, or rubber nipples. Latex nipples are softer and more flexible, but they don't last as long. Silicone nipples are firmer and hold their shape longer.

You have a choice in nipple shape, too — traditional, orthodontic, or flat-topped nipples. Orthodontic nipples, designed to accommodate your child's palate and gums, have a bulb that's flat on the side that rests on your child's tongue. Flat-topped nipples emulate the shape of a mother's breast.

Banyak pilihannya..pilih je...Bila Istiqhfar tak nak I pun pas la susu tu kat Emill.Dia taknak minum,dia cakap 'malulah mama'..Hamboi malu pulak.Emill duduk je depan Istiqhfar tu yang mata Istiqhfar memandang abang dia tu kat dlm gambar ni.

Hopefully he will accept bottle nipple soon!!pacifier pun dia reject gak :) wink!wink!

13 November 2011

Lasak

Memang tak dapat disangkal anak lelaki memang lasak.Yela bakal pemimpin dan pelindung la katakan...heheheh

Hari Jumaat kami balik kampung babah Irtzaz sekejap.Sebelum tu singgah office babah.Gambar no 1 tu gambar I and Emill kat dalam surau office sementara tunggu babah jumpa kawan dia.Kami team oren!!!Gambar no 2 pulak Emill yang tengah merengek nak poopoo. Time tu la dia nak poopoo pulak.

Time nak balik tu Emill berlari-lari dan terlanggar meja.Nasib baik kena bawah mata meja tu,if kat bijik mata how?Kat gambar no 3 tu boleh nampak bengkak bawah mata dia..

Ish lasak lasak....boys will always be boys kannnnn...

MY BUDDIES

MY STORIES