17 November 2011

Elianto and keroncong buat my sister

Salam.recently I got Elianto set as a gift from my sis.weeehoooo...my jaw dropped when I first saw the set.Ada basic items which are mascara,eye liner,lipstick,eye shadow and blusher.Since I just finished my confinement,it's a bonus to have a new make up set to encourage myself to look good..(aik,ingat pakai make up je boleh look good ek)maybe for some people yes..ada yg memang ada natural beauty tak perlu make up kannnnnnn.pilihan individu la kan..weehoooo again.

.eheh,normally I was so lazy to color my face but with this set,it's so easy to wipe its colors for wuduk.Especially the eye liner and mascara.Nah,I'm only a simple woman,not to say that I ni jenis yang pakai make up bagai tapi a simple touch is needed kan to spice our life as a woman.

Thanks a lot to my sis for the set.Teringat zaman membesar bersama.Kitorang ni beza 3 tahun so masa kecik I tak berapa geng dia sebab I anggap dia budak kecik.Kami dulu duk kampung ngan Wan(nenek@opah).Waktu dia tadika,I darjah tiga sekolah petang.So setiap hari I akan jemput dia balik dari tadika sebelum I bersiap ke sekolah.If kenang balik, jauh jugak tadika tu dari rumah tapi berani jugak budak 9tahun jemput adik balik.Yelah kena melintas jalan besar tau.Setiap kali jemput dia,I berdoa tak terserempak dengan kumpulan lembu.Kalau lembu-lembu dah blok jalan,I sanggup patah balik dan ikut jalan lain.Kat kampung dulu ada sekor lembu besar yang agak badang.Kat badan dia ada ditoreh AST.Memang I takut dengan lembu ni.eheh,citer lembu pulak.

If I ada buat salah apa-apa,I akan cakap kat busu (mak saudara yang bersama wan menjaga kami,busu 11tahun tua dari I) yang my sis buat sebab bila cakap dia yang buat,dia takkan kena marah.Dia pun jenis kuat nangis kecik2 dulu.

I ingat lagi waktu tu I darjah 5.Ada pihak kementerian kesihatan datang sekolah terangkan pasal datang bulan.Dapat buku bertajuk "Manis menjadi gadis" (Siapa yang baya2 I mesti tau buku ni) dan dapat sample tuala wanita.Sebelum tu, tak tau pasal datang bulan,bila tau je sungguh excited I citer kat my sis bila balik umah.Minah tu melopong je dengar,ntah paham ke tidak.

Tapi kami ni memang jarang bergaduh.Kalau I kena rotan dialah orangnya yang akan pertahankan I.Tak pertahankan pun dia akan duduk tepi and nangis..dia kan kuat nangis masa kecik.hikhikhik.pernah I dapat mandat ajar dia ngaji,kemain garang I buat dia.Menangis2 dia waktu ngaji.Tersedu-sedu.

Perkara paling keji I buat kat dia masa tu dia baru lepas basuh pinggan.Then I tengok kat dalam sinki tu penuh kulit epal yang dia xbersihkan.Dengan darah muda yang membara I amik kulit epal tu,menuju ke arah dia and guess what did I do?heheheh...

Bila I masuk sekolah asrama,dia selalu jugak hantar surat (dulu-dulu takde hp) cerita pasal mak marah dia la etc (hikhikhik)Biasala zaman remaja asyik kena tegur dengan orang tua.

Now kami selalu je share stories and my kids especially Emill rapat dengan my sis yang dipanggil mommy. So far belum pernah lagi kami meninggi suara if ada salah faham ke apa.Alhamdulilah.. Moga hubungan kami adik beradik akan sentiasa baik.Yang penting saling menghormati tak kira la even they are your younger sis or bro kan.

Inilah keroncong pendek buat my sis.Semoga hidup kami sekeluarga akan bertambah baik dari hari ke hari dan kami kekal aman damai. :) Thinking of those old days always make me smile

4 comments:

ajumohit said...

So sweet, hubungan adik beradik rapat mcm ni mmg best

gee ryder said...

i xpernah beli elianto.
dia punya eye liner ok tak?
ada kesan tak kat kelopak mata?

LIP (^_^) said...

To aju:Seronok..harap kekal xbergaduh..

To gee:eye liner ni jenis pensil gee,ok sgt..lembut je.

εïз mummyHaza εïз said...

wahhh best dpt make-up2.. lame dah xbeli brg2 set ni... hikhik2.. :)

MY BUDDIES

MY STORIES