27 December 2011

Happy 3rd Birthday Emill

Salam.Today is Emill Irtzaz's birth day!!He is 3 years old already.This superboy will forever be my boy.Happy Birthday sayang mama :)

Hospital
3 years ago,on 26th Dec (friday) I went for my pregnancy checkup.It was my 40 weeks of pregnancy (5 more days before my due).The doc said that my water bag dah kurang so he would check whether I was ready to deliver on that day.Lepas check je the doc asked me whether I wanted to be warded on that morning or datang semula pukul 11 malam.of course I pilih datang semula malam tu.yela sempat la balik dulu amik apa yg patut kan.

Rumah
Balik rumah waktu tengahari,no one home as my mom was still at her office and my sis went for a spa treatment.So lepak-lepak je kat rumah with my husband.Petang tu I tidur sekejap konon tuk bagi badan and otak segar sebab tak tahu apa yg akan berlaku malam nanti kan..Senja tu sama-sama berjemaah maghrib with my husband ,time tu dah rasa berdebar sangat.Yela kan sakit bersalin tu sakit tahap kedua selepas yang pertama iaitu sakit nyawa dicabut badan..

Malam tu before leaving to the hospital,I mandi siap-siap and makan nasi..lauk apa ye..lupa dah lauk apa I makan..lepas makan I duduk-duduk kat ruang tamu.Rasa sarat sangat dah waktu tu.My mom asked me whether I'm scared or not.I was scared but semangat tu kuat sangat rasanya (maklumla xpernah rasa lagi sakitnya macam mana kannnnn).Then my mom said just fikir kita mesti keluarkan baby ni,takkan selamanya pulak dia nak duduk dalam perut kita kan..yes that was my mom's words before I berperang melahirkan my putera sulung.Bila dah ready semua kami pun bertolak ke hospital..ye,KAMI sebab ramai yang escort I.My husband,mom,bro n his wife,my younger sis,my makteh and my cousin dayah.When we arrived at the hospital (around 10pm),I signed in my name and staright away they sent me to the labor room ok.aik I thought lepak-lepak kat dalam bilik dulu.Rerupanya terus je masuk labor,salin baju and baring atas katil.

Labor Room&Induced
Inside the labor room,I was induced.I didn't feel any pain yet that time.Around 11 something the doc came and broke my water bag..He said he would come back to check.A nurse looked after me and she taught me how to use the 'happy gas'.I xtau apa term for that gas.I was so berlagak telling the nurse. 'eh xpe,I'm ok..boleh tahan sakit lagi'..yes that time I was still under control.(Sampai sekarang my husband suka teasing me about my words tu ha bila dah sakit mengelupor cari gas tu)The nurse said that the chart showed that my pain dah kuat dah..tapi sungguh I tak rasa sakit sangat.Sakit sikit-sikit je.At 4am nurse masukkan ubat tidur kut sebab dia kata dia nak I tidur supaya ada tenaga nanti.So I fell asleep for 1 hour..menjelang subuh I dah start rasa sakit..it came slowly and frequently..I didn't let go the gas from my hand.

Around 8am the doc came but he said it wasn't time yet...owh the pain was so unbearable...bila sampai je pukul 9.45 pagi,I dah rasa sakit sangat dah..My husband was busy asking the nurse about the doctor..I pulak rasa nak bangun je dari katil sebab dah sakit sangat..Dalam pukul 10am doctor came..quickly put on his plastic apron with help from one of the nurses.Then mula pertarungan.That time I sibuk mencari the calming gas but they took away the gas..Bila sedut gas tu rasa khayal so takde la kepala fokus pada sakit tu je kan..tapi kalau dah khayal how to push the baby out pulak..so waktu dah dekat2 tu memang diorang jauhkan gas tu.There were three nurses on duty and they gave me encouragement n supports like watching a football match!!seriously!they shouted and screamed to bakar my semangat kan until my family outside thought I was the one who screamed!!owh my mother in law came that morning and all my family members yg escort I tu tidur dalam bilik ward..sian diorang..hargai sangat tak putus-putus berdoa for me...owh ya back to cerita kelahiran Emill Irtzaz..I pushed and pushed dengan sorakan mereka-mereka itu maka pada pukul 10.23pagi Sabtu 27hb Dec 2008 itu lahirlah our first edition..

Rasa lega sesangat..it was love at the first sight!! I tengok dia and my heart said eh panjangnya anak aku.hikhikhik.my first thought about him.
The nurse bancuhkan I air milo lepas selesai segalanya..owh and that was the most yummy drink I drank that year..eh betul la seriously!

That was 3 years ago and the memory is still fresh..the taste of milo pun still fresh!

Happy Yippy Birthday My Love Emill Irtzaz... :) hold mama's hands forever ok...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

7 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Happy birthday Emill... Moga jadi anak yg soleh.

ajumohit said...

Happy 3rd Birthday emill, Moga pjg umur n murah rezki

Sz said...

owhhhhh comel! selamat ulangtahun melahirkan abang emill!

~mak encik|sz~

saya said...

happy birthday emill...

rasanya birthday emill sama date dengan baby boy auntie kawtsar yg baru lahir semalam at 5.17pm..

Nieza Ishak said...

happy belated buffday emill .. ;)
jadik abang yg baik yerk .. ;)

UmmiUmmarMuaz said...

happy birthday emill!

Anonymous said...

Selamat Hari Lahir Emill....semoga akan menjadi anak yang soleh dan sentiasa dilindungi Allah....

Sayang selalu dari seisi keluarga....

MY BUDDIES

MY STORIES